Pankejki z czereśniami

Pankejki z czereśniami

Pankejki z owocami smakują wybornie o każdej porze dnia. Nasze orkiszowe placki z czereśniami są zdrowe, a ponadto idealnie pasują do porannej lub popołudniowej kawy!

 

Składniki:

  • 1 duże jajko lekko rozkłócone,
  • 375 ml mleka,
  • 230 g mąki orkiszowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli morskiej,
  • garść czereśni (wydrylowanych i przekrojonych na pół),
  • masło do smażenia.

 

Do podania:

  • serek mascarpone,
  • cukier puder,
  • mielona czekolada,
  • czereśnie.

 

Wykonanie:

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. Jajko rozkłóć i wymieszaj z mlekiem a następnie, cały czas roztrzepując, dodawaj po trochu przygotowane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól). Ciasto powinno być dość gęste. Wrzuć czereśnie i odstaw. Na patelni rozgrzej trochę masła na średnim ogniu. Nałóż kilka porcji ciasta na patelnię (mniej więcej po łyżce każda) i smaż placuszki przez 1-2 minuty, aż krawędzie zetną się na tyle, by dało się podważyć łopatką. Obróć i smaż kolejną minutę.

Usmażone placuszki podawaj posypane cukrem pudrem, mieloną czekoladą, z porcją serka mascarpone i lekko podgrzanymi na patelni czereśniami.

Kawa wir mleka
Ołówek