Najlepsze ciasto rabarbarowe

Najlepsze ciasto rabarbarowe

Sezonowe ciasto o lekko kwaskowym posmaku ma same zalety. Jest nie tylko lekkie i wilgotne, ale również superszybkie w przygotowaniu. Krucha posypka przyjemnie chrupie w zębach!

Składniki

  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • ok. 500 g rabarbaru (najlepiej malinowego),
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • płatki migdałów do posypania.

Wykonanie

Łodygi rabarbaru umyj i pokrój na plasterki o średnicy ok. 1 cm. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj tłuszczem, dno wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając go na zewnątrz. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubij na puszysty krem na wysokich obrotach miksera. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksując. Mąkę przesiej do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dokładnie wymieszaj. Później powoli wsypuj do ubitej masy mąkę i miksuj na niskich obrotach. Ciasto wyłóż do tortownicy, wyłóż rabarbar, posyp kardamonem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 45 minut, do suchego patyczka.

radio pik 1200x200px arabica-01

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube