Mrożony deser kawowy

Mrożony deser kawowy

Krótki skład, dziecinnie proste wykonanie i bajecznie dobry efekt! Takie desery w wakacje lubimy najbardziej – wszakże każda chwila relaksu jest na wagę… kawy 🙂

Składniki:
400 g waniliowego serka homogenizowanego,
3-4 łyżki syropu kawowego*,
2 łyżki drobno pokrojonych daktyli,
2 łyżki prażonych migdałów w słupkach.

mascarponeSyrop kawowy*:
2 łyżki kawy mielonej (np. Woseba Espresso),
250 ml wody,
100 g cukru.
Kawę gotuj w rondelku około 10 minut (nie dłużej), następnie przecedź przez papierowy filtr i dosyp cukier. Gotuj do uzyskania odpowiedniej gęstości syropu – woda musi się znacznie zredukować.

daktyle-migdalyPrzygotowanie deseru
Serek wymieszaj z daktylami i migdałami. Następnie dolewaj syrop cienką strużką, delikatnie mieszając całość, tak by powstała niejednolita masa. Masę przełóż do małych pojemniczków lub foremek do lodów. Włóż na 12 godzin do zamrażalnika. Zaproś rodzinę do stołu, wyjmij deser i zbieraj pochwały 🙂

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube