Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Przygotowanie mleka roślinnego to zadanie bardzo proste. Wystarczą blender, garść migdałów i woda. Domowe, roślinne mleko możesz wykorzystać na wiele sposobów, na przykład zabielając nim kubek ulubionej kawy!

Składniki:

  • szklanka migdałów,
  • 4 szklanki wody źródlanej,
  • Opcjonalnie: syrop klonowy lub inna ulubiona substancja słodząca do smaku.

Idealnie pasuje do kawy Woseba Arabica.

Wykonanie
Migdały namocz przez noc, następnie wypłucz i odcedź. Wrzuć do stojącego blendera, zalej 4 szklankami wody i miksuj na najwyższych obrotach przez mniej więcej minutę. Na misce umieść sitko wyłożone gazą, przecedź mleko i dokładnie odciśnij masę migdałową. Gotowe mleko przelej do butelki (w tym momencie możesz dodać odrobinę syropu klonowego) i przechowuj w lodówce do 3 dni. Pozostałe zblendowane migdały możesz wykorzystać w kuchni m.in. jako bazę do ciast i ciasteczek.

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube