Twarde ciasteczka migdałowe wyśmienicie smakują moczone w kawie lub słodkim winie. Zamknięte w słoiku będą ozdobą kuchni oraz wybornym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej (+ niewielka ilość do podsypania),
140 g drobnego cukru trzcinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka amaretto (likieru),
2 jajka,
60 g migdałów, drobno posiekanych,
60 g migdałów, całych ze skórką,
otarta skórka z jednej cytryny,
szczypta soli.
Wypiek
Temperaturę piekarnika ustaw na 180°C. Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. W dużej misce ucieraj cukier z jajkami, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj startą skórkę i amaretto. Następnie przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia oraz sól. Na koniec wrzuć wszystkie migdały i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż na stolnicę. Zagnieć, formując wałek o średnicy ok. 4 cm. Umieść go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij z pieca i (jeszcze ciepłe) pokrój pod niewielkim kątem na plasterki o szerokości 1-1,5 centymetra. Temperaturę pieca obniż do 160°C. Ciasteczka poukładaj z powrotem na blaszce i wstaw do pieca na 10 minut. W połowie tego czasu obróć wszystkie na drugą stronę.