Mazurek z kwiatami

Mazurek z kwiatami

Przedstawiamy Wam różowe oblicze ulubionego mazurka. Wielkanocny wypiek dekorujemy płatkami pachnących kwiatów. Zapytajcie koniecznie o suszone, jadalne kwiaty!

Składniki na ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g mąki migdałowej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę.

Krem:

  • 85 g masła,
  • 80 g cukru,
  • jajko,
  • 75 g mąki migdałowej,
  • 10 g skrobi ziemniaczanej,
  • otarta skórka z cytryny.

Do dekoracji: jadalne kwiaty.

Wykonanie

Przesianą mąkę, cukier puder, sól oraz mączkę migdałową rozsyp na blacie. Na środku zrób ręką niewielkie wgłębienie, dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Następnie dużym nożem posiekaj wszystkie składniki. Później zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto rozgnieć i rozwałkuj do grubości ok. 5 mm. Wytnij prostokąt o wymiarach blaszki (20 x 15 cm). Brzegi zawiń lekko do środka, tworząc rant, a ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15-20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wystudź.

Do miksera wrzuć cukier oraz masło i utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko oraz skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj ze skrobią, stopniowo dosypuj do masy, cały czas mieszając (aż do uzyskania jednolitej konsystencji). Gotowy krem rozsmaruj na cieście.  Jadalne kwiaty porozkładaj na mazurku.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube