Maliny w kakao

Maliny w kakao

Maliny smakują najlepiej zrywane prosto z krzaka. Pierwsze większe zbiory zabieramy do kuchni, gdzie przygotujemy wilgotne, kakaowe ciasto przekładane lekkim kremem i owocami.

Fotolia_113947544_Subscription_Monthly_M

 

Składniki

  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 ml kefiru,
  • 150 g cukru,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 50 ml kawy rozpuszczalnej np. Woseba Velutto,
  • 70 g kakao.
    vel

 

Masa

  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 500 g malin.

Wykonanie

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalej gorącą wodą i zostaw do ostudzenia. Mąkę przesiej, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier. Roztrzepane jajka połącz z przestudzonym masłem, wlej kawę, dodaj kefir i wymieszaj. Następnie dodaj wymieszane suche składniki do mokrych i dokładnie połącz całą masę.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem. Wylej masę do formy i wstaw do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Piecz przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ciasto zostaw do wystudzenia i podziel na dwie warstwy.

Do śmietany dodaj cukier waniliowy, cukier puder i ubij na sztywno. Na koniec, miksując na mniejszych obrotach, wymieszaj z serkiem mascarpone.

Spód placka posmaruj połową masy, obłóż połową malin. Ułóż drugą warstwę ciasta, udekoruj kremem i resztą owoców. Smacznego;)

 

IMG_20160626_122350a

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube