Makaroniki z kawowo-czekoladowym nadzieniem

Makaroniki z kawowo-czekoladowym nadzieniem

Francuskie makaroniki to urocze słodkości dla prawdziwych łasuchów. Ich przygotowanie wymaga jedynie odrobiny uwagi. Dopełnieniem słodkich ciasteczek jest perfekcyjne kawowo-czekoladowe nadzienie. Naprawdę trudno się oprzeć…

Składniki na ok. 34 pojedynczych makaroników:

70 g mąki migdałowej,
100 g cukru pudru,
50 g białka,
szczypta soli,
2 łyżki kakao.

Nadzienie:

60 g gorzkiej czekolady,
60 śmietanki kremówki,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Café Brasil.

Wykonanie:

Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawaj cukier puder. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, wrzuć mąkę migdałową oraz kakao i wymieszaj wszystko szpatułką (masa powinna swobodnie z niej spływać). Następnie przełóż krem do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 7 mm. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskaj masę, tworząc okręgi o ok. 3 cm średnicy. Po uformowaniu makaroników kilka razy stuknij blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie odstaw ciastka na 30-60 minut, aby nieco obeschły (ich powierzchnia nie może być lepka). Po tym czasie wstaw je do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem (140°C) na 15 minut. Po upieczeniu makaroniki powinny ostygnąć.

W międzyczasie przygotuj czekoladowe nadzienie. W rondelku zagotuj śmietanę, dodaj kawę oraz pokrojoną w kostkę czekoladę. Rozpuść, zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Upieczone makaroniki przełóż warstwą nadzienia (nie żałuj!). Smacznego!

brasil-instant_IKONA-1

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube