Uwielbiamy gorzką czekoladę z chili! To połączenie, które doskonale sprawdzi się z kawą. Dodajcie szczyptę ostrej papryczki i kilka kropli syropu czekoladowego do mlecznej latte – nabierze zupełnie nowego, gorącego charakteru! Rozgrzewa, aż miło!
Składniki
Wykonanie
Do grubościennej wysokiej szklanki wlej syrop czekoladowy, dodaj szczyptę chili. Następnie wlej spienione ciepłe mleko wraz z mleczną pianką. Poczekaj chwilę, aż mleko i pianka wyraźnie się oddzielą. Przygotuj mocną kawę bez fusów, np. w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Gorące espresso wlej po ściance do szklanki. Na skutek różnicy temperatur warstwa gorącej kawy powinna zatrzymać się nad warstwą mleka, a pod pianką. Gęsty syrop czekoladowy z pikantnym chili doda aksamitnemu latte zdecydowanego charakteru. Smacznego!