Latte z czekoladą i chili

Latte z czekoladą i chili

Uwielbiamy gorzką czekoladę z chili! To połączenie, które doskonale sprawdzi się z kawą. Dodajcie szczyptę ostrej papryczki i kilka kropli syropu czekoladowego do mlecznej latte – nabierze zupełnie nowego, gorącego charakteru! Rozgrzewa, aż miło!

 

Składniki

  • 25-30 ml espresso Woseba Arabica,
  • ok. 200 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %,
  • 15 ml syropu czekoladowego,
  • szczypta mielonej papryczki chili.

Wykonanie

Do grubościennej wysokiej szklanki wlej syrop czekoladowy, dodaj szczyptę chili. Następnie wlej spienione ciepłe mleko wraz z mleczną pianką. Poczekaj chwilę, aż mleko i pianka wyraźnie się oddzielą. Przygotuj mocną kawę bez fusów, np. w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Gorące espresso wlej po ściance do szklanki. Na skutek różnicy temperatur warstwa gorącej kawy powinna zatrzymać się nad warstwą mleka, a pod pianką. Gęsty syrop czekoladowy z pikantnym chili doda aksamitnemu latte zdecydowanego charakteru. Smacznego!

 

Kawa wir mleka
Ołówek