Waniliowa wariacja z podwójnym espresso

Waniliowa wariacja z podwójnym espresso

Jeśli lubisz kawę z dużą ilość mleka – ten przepis jest idealny dla Ciebie… Waniliowa wariacja z podwójnym espresso doda Ci energii i urzeknie łagodnością!

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 porcje espresso (ok. 60 ml) Woseba Espresso,
  • 150 ml mleka lub więcej, według uznania,
  • 20 ml syropu waniliowego,
  • opcjonalnie: szczypta kardamonu.

Dodatkowo:

  • wysoka szklanka,
  • długa łyżeczka,
  • spieniacz do mleka.

Wykonanie:

Do przygotowania Waniliowej wariacji najlepiej użyć ziaren kawy o wyrazistym smaku. Świeżo zmieloną kawę przygotuj w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Mleko podgrzej w rondelku i napowietrz za pomocą spieniacza. Na dno szklanek wlej syrop, następnie mleko razem z mleczną pianką. Na koniec powoli wlej po ściance kawę i wierzch posyp szczyptą kardamonu. W szklance powstaną 3 wyraźne warstwy: mleko, kawa, mleczna pianka. Przed wypiciem koniecznie zamieszaj latte łyżeczką, by wszystkie smaki, kawy i syropu, rozprowadzić w mleku. Smacznego! Mlecznymi wąsami nie przejmuj się wcale 😉

Zrzut ekranu 2017-04-20 o 16.32.19

Kawa wir mleka
Ołówek