Kruche z dżemem

Kruche z dżemem

Zimą trudno o świeże, lokalnie dostępne warzywa i owoce. Dlatego swój wzrok warto skierować ku spiżarni. Na półkach na pewno znajdzie się słoiczek dżemu, który przyda się do wypieków.

Składniki:
400 g mąki pszennej,
220 g masła,
100 g cukru,
4 łyżki cukru pudru,
4 jajka,
2 łyżki kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g dżemu z czarnej porzeczki,
wyłuskane ziarna z 1 laski wanilii.

Jam of blackcurrant in a glass jar

Wypiek:
Mąkę, cukier, masło, kakao i proszek do pieczenia posiekaj dużym nożem na stolnicy. Dodaj żółtka i zagnieć wszystko, formując kulkę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie ustaw piekarnik na 180°C, a kwadratową blachę o boku 24 cm posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

Z wychłodzonego ciasta odłóż około ¼, a z reszty uformuj spód ciasta. Włóż do piekarnika i podpiecz na złoty kolor. Zrumieniony spód wyciągnij, posmaruj dżemem. Do dużej miski przełóż białka i ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz wanilią. Białą masę wyłóż na placek. Odłożone wcześniej ciasto zetrzyj na grubych oczkach bezpośrednio na ciasto. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 15 minut, aż wierz lekko zbrązowieje.

nr18_w3_cake3

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube