Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

Dynia, kawa i korzenne przyprawy to znak, że jesień zagościła już u nas na dobre. Zanim przyjdzie czas na pieczenie pierników, wypróbujcie przepis na korzenne ciasteczka z płatkami owsianymi. Zdrowych i smacznych przekąsek do kawy nigdy za wiele!

 

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 ½ proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego),
  • ¾ szklanki dyniowego puree,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej WOSEBA Arabica,
  • ½ szklanki syropu klonowego.

Wykonanie

Piekarnik nagrzej do 160 ᵒC, płaską blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do wypieków. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki, przyprawę do pierników, sól oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce połącz olej kokosowy, dynię, kawę rozpuszczalną oraz syrop klonowy. Następnie zawartość obu misek dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie lepkie i dosyć luźne. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę, lekko je spłaszczając. Powinno być ok. 15 ciastek. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Wystudź na blaszce w otwartym piekarniku, a później zostaw na kratce najlepiej do następnego dnia – oczywiście o ile będziesz mieć tyle cierpliwości i nie zjesz ich od razu:).

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube