Koło smaków kawy

Koło smaków kawy

Czy kiedykolwiek zabrakło Wam odpowiednich słów, by opisać złożony smak kawy? Jeśli szukacie pomocy w tej dziedzinie, powinniście zajrzeć do tzw. koła smaków.

Koło smaków (Coffee Taster’s Flavour Wheel) to uniwersalne narzędzie, którego zadaniem jest ułatwić obiektywne określenie smaku i aromatu kawy. Po raz pierwszy pojawiło się w latach 90. ubiegłego wieku. Próbnik stworzono wtedy z myślą o profesjonalistach i opublikowano go w formie dodatku do podręcznika dla kiperów. Zbudowany był tak naprawdę z dwóch kół: pierwsze określało wyczuwalne smaki i aromaty, drugie opisywało niepożądane cechy i występujące w kawie defekty. Stosowane w nim określenia były więc zrozumiałe przede wszystkim dla ludzi z branży kawowej. Wymyślenie koła smaków okazało się przełomowym osiągnięciem dla całego kawowego rynku – ujednoliciło bowiem terminologię i ułatwiło komunikację między partnerami: plantatorami, palarniami i sprzedawcami.

nr21_2_glowne44

 

 

Koło smaków w oryginale znajdziecie tutaj: http://www.scaa.org/chronicle/2016/01/19/reinventing-the-flavor-wheel-industry-collaborates-to-identify-coffee-flavor-attributes/

W lutym 2016 roku zaktualizowano funkcjonujący od dwudziestu lat próbnik. Przy tworzeniu nowej wersji koła smaków pracowało całe grono specjalistów, a związane z tym prace koordynowało amerykańskie stowarzyszenie SCAA (Specialty Coffee Association of America). Co się zmieniło? Przede wszystkim wprowadzono bardziej potoczne określenia i uproszczono cały schemat. Smaki i aromaty kawy zamknięto w jednym kole i podzielono na 9 głównych kategorii, takich jak: słodkie, kwaśne, gorzkie, owocowe, palone, korzenne, kakaowe/orzechowe, kwiatowe, zielone/ roślinne oraz inne. To oczywiście pierwszy stopień rozróżnienia. Podążając na przykład smakiem słodkim, wyodrębnimy słodycz vanilii lub brązowego cukru. Spośród cytrusowych aromatów wyróżnimy grejpfrutowy, pomarańczowy, cytrynowy lub limonkowy. I tak dalej…

nr21_2_glowne2

Nowe koło smaków powstało również z myślą o konsumentach i opublikowano je (w języku angielskim) w Internecie w formie plakatu. Kawosze mają teraz dostęp do poręcznego narzędzia, którym mogą posługiwać się na co dzień, odkrywając smakowe bogactwo świata kawy. Do tego chyba nikogo nie trzeba zachęcać?! 🙂

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube