Koło smaków kawy

Koło smaków kawy

Czy kiedykolwiek zabrakło Wam odpowiednich słów, by opisać złożony smak kawy? Jeśli szukacie pomocy w tej dziedzinie, powinniście zajrzeć do tzw. koła smaków.

Koło smaków (Coffee Taster’s Flavour Wheel) to uniwersalne narzędzie, którego zadaniem jest ułatwić obiektywne określenie smaku i aromatu kawy. Po raz pierwszy pojawiło się w latach 90. ubiegłego wieku. Próbnik stworzono wtedy z myślą o profesjonalistach i opublikowano go w formie dodatku do podręcznika dla kiperów. Zbudowany był tak naprawdę z dwóch kół: pierwsze określało wyczuwalne smaki i aromaty, drugie opisywało niepożądane cechy i występujące w kawie defekty. Stosowane w nim określenia były więc zrozumiałe przede wszystkim dla ludzi z branży kawowej. Wymyślenie koła smaków okazało się przełomowym osiągnięciem dla całego kawowego rynku – ujednoliciło bowiem terminologię i ułatwiło komunikację między partnerami: plantatorami, palarniami i sprzedawcami.

Możecie zobaczyć je np. tu!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube