Kawowy tort

Kawowy tort

Ten przepis na kawowy tort jest bardzo prosty. Jego przygotowanie wymaga co prawda czasu, ale idealnie kawowy smak wynagradza wszystkie chwile spędzone w kuchni. Wilgotne ciasto wprost rozpływa się w ustach!

Składniki

Ciasto
340 g mąki pszennej,
¼ łyżeczki soli,
400 g cukru,
230 g masła,
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (Woseba Velluto),
250 ml wrzątku,
½ szklanki maślanki,
2 jajka,
15 g cukru waniliowego,
1 łyżeczka sody.

nr21_2_tort3

Krem kawowy
175 g masła,
350 g cukru pudru,
4 łyżki śmietanki kremówki,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (Woseba Velluto).

nr21_2_tort2

Wykonanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier oraz sól. Zaparz kawę i wlej ją do roztopionego w rondelku masła. Następnie przelej miksturę do suchych składników, połącz i zostaw do wystygnięcia. W osobnej misce rozbij jajka, dodaj maślankę, sodę oraz cukier waniliowy i przelej to do ciasta, dokładnie rozprowadzając w masie. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do 185°C. Ciasto podziel na dwie tortownice i piecz przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu z pieca – wystudź w formie.

Przygotuj krem. Do masła dodaj cukier puder oraz wsyp kawę. Całość ucieraj lub mieszaj mikserem do napowietrzenia masy, stopniowo dodając śmietankę. Masa kremowa powinna być plastyczna, ale nie płynna. Tak przygotowanym kremem posmaruj jeden wierzch ciasta, nałóż drugą warstwę i udekoruj nim górę oraz boki tortu. Schładzaj w lodówce pół godziny. Gotowe!

nr21_2_tort5

Kawa wir mleka
Ołówek