Kawowe tradycje Portugalii

Kawowe tradycje Portugalii

Portugalczycy, jak wszyscy południowcy, dawno temu połknęli kawowego bakcyla. Popularność kawy w tym kraju to efekt wieloletnich kontaktów handlowych z zamorskimi koloniami.

Graphic silhouette of a rococo woman with a cap of coffee. Fashion luxury

Choć ten niewielki kraj raczej nie jest kojarzony z kawą, to jednak ma ona w Portugalii wyjątkowe znaczenie. Ważną częścią historii Portugalii jest okres uprawy i handlu ziarnami kawowca w XVII oraz XVIII wieku. Portugalscy plantatorzy bogacili się na handlu ziarnami kawy pochodzącymi z kolonii w Ameryce Południowej. Przez stulecia trafiała ona na dwory, ciesząc podniebienia możnych i wielkich ówczesnego świata. Dzisiaj, na szczęście, jest dostępna dla wszystkich i obecna w niemal każdym domu.

bica

Tak jak w całej Europie, tak w Portugalii kawę pije się często i przy różnych okazjach. Portugalczycy celebrują posiłki i nawet późną kolację potrafią kończyć słodkim deserem oraz ulubioną kawą. Najpopularniejsza jest mała czarna, czyli bica – mocna, czarna kawa bardzo podobna do włoskiego espresso, chociaż jej porcja jest nieco większa, niż na Półwyspie Apenińskim. To jednak niejedyna różnica – Portugalczycy swoje espresso najczęściej słodzą. Podobno wtedy ich kawa jest najintensywniejsza w smaku i aromacie. Włoski styl picia kawy jest więc dla Portugalczyków tylko punktem odniesienia.

kawy-nazwy

W Portugalii kawę pija się przede wszystkim poza domem. Podobnie jak w Polsce, jest ona znakomitym pretekstem do mniejszych lub większych spotkań towarzyskich. W portugalskich lokalach, barach czy restauracjach zawsze otrzymamy wyśmienitą kawę z ekspresu. Poza bicą możemy wybrać napar osłabiony większą ilością gorącej wody – carioca. Kawę pije się tutaj również z mleczkiem. Mała kawa z odrobiną mleka to garoto, a kawa z dużą ilością mleka – café com leite, zwana też café branco. Podaje się ją najczęściej w przezroczystych szklankach.

Handel ziarnami to niejedyny wkład Portugalczyków w historię kawy. Z biegiem lat wypracowali oni własny styl prażenia ziaren. Charakteryzuje się on powolnym wypalaniem kawy w niskiej temperaturze. Tak powstałe, jasno wypalone mieszanki, mają charakterystyczny smak portugalskiej kawy. Jakość tutejszej kawy warto sprawdzić samemu, spędzając końcówkę wakacji na portugalskim wybrzeżu 😉 Fotolia_41704112_Subscription_Monthly_M

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube