Kawowe pralinki

Kawowe pralinki

Domowe praliny z kawowym nadzieniem to prawdziwe cudeńka! Idealne na prezent, zaimponują kawoszom i wszystkim łasuchom! Chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i precyzji, to naprawdę warto spróbować.

 

Składniki na 36 porcji:

  • ¼ szklanki kakao,
  • ¼ szklanki kawy rozpuszczalnej Woseba Arabica,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki śmietanki 36%,
  • 1 ¾ szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady.

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz specjalnej formy do pralinek, np. silikonowej.

Wykonanie

Przygotuj nadzienie. Rondelek postaw na niewielkim ogniu, wsyp kakao i kawę rozpuszczalną. Dodaj mleko oraz cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie, ciągle mieszając, wlej śmietankę. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 2-3 minuty, zestaw z ognia i zostaw do zgęstnienia.

Przygotuj czekoladki. Jedną trzecią czekolady odłóż na bok. Resztę wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Zestaw z ognia, wrzuć pozostałą czekoladę, energicznie mieszaj do rozpuszczenia. Następnie, używając kuchennego pędzelka, posmaruj dokładnie otwory w foremce (zostaw mniej więcej ¼ czekolady do wykończenia pralinek). Wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut.

Kiedy czekoladowa skorupka jest wystarczająco twarda, wlej do niej nadzienie, napełniając każdą czekoladkę do ¾ wysokości. Następnie wstaw do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie podgrzej resztę rozpuszczonej czekolady i posmaruj nią pralinki, zamykając nadzienie w środku. Wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut do stwardnienia. Zmrożone pralinki wyciągnij z formy i poczęstuj najbliższych. Piękna, pyszna niespodzianka!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube