Kawowa panna cotta

Kawowa panna cotta

Panna cotta to deser, który bardzo łatwo poddaje się różnym modyfikacjom. Na sierpniowe popołudnia proponujemy podać go w wytrawnej czekoladowej polewie oraz ze świeżymi, sezonowymi owocami.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (WOSEBA La Mocca),
  • opakowanie cukru waniliowego.

mocca-instant-open

Wykonanie:

Żelatynę zalej w rondlu 4 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.

Do drugiego rondelka wlej śmietankę oraz mleko, dosyp cukier, a także cukier waniliowy i kawę. Podgrzewaj (nie zagotowuj) i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Napęczniałą żelatynę podgrzej na palniku, mieszając tak, aby się rozpuściła. Na koniec dodaj ją do pozostałych składników i całość dokładnie wymieszaj.

Deser przelej do filiżanek. Odstaw do wystudzenia. Przykryj kawałkiem folii (aby nie przeszedł innymi zapachami) i wstaw do lodówki, do stężenia na ok. 2 godziny.

Przed podaniem foremki z zastygniętym deserem zanurz na kilka chwil w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie nalała się do foremek), a następnie przełóż na talerzyk.

 

panacotta2

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube