Kawowa niespodzianka

Kawowa niespodzianka

Bita śmietana to znakomity dodatek do wielu deserów, kremów oraz kawy. Zdradzamy fantastyczny trik, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz śmietankę o niespotykanym, kawowym smaku.

Składniki:

250 ml śmietanki kremówki 30-36%,
2 łyżki ziaren kawy,
1 łyżka cukru pudru,
porcja lodów waniliowych,
czekolada. dav

Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę 30-36% tłuszczu przelej do garnuszka. Wsyp całe ziarna kawy w proporcji 2 łyżki kawy na 250 ml śmietanki, przykryj pokrywką i włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia odsącz ziarna, dodaj do śmietanki przesiany cukier puder, np. 1 łyżka na 250 ml płynu (lub więcej, według uznania) i ubij za pomocą miksera. Przygotowana w ten sposób śmietanka będzie miała fantastyczny, kawowy aromat i smak. Wszystko dlatego, że w zawarte w kawie substancje rozpuszczają się znakomicie w wodzie oraz w tłuszczach. Moczone w ten sposób ziarna uwolnią pełnię swojego aromatu.

Kawową bitą śmietanę możesz wykorzystać do deserów, ciast itp. Znakomicie smakuje też z lodami waniliowymi, posypana startą czekoladą lub owocowym syropem. Pycha!

nr19_bita2

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube