Kawowa granita

Kawowa granita

Granita to propozycja, która sprawdzi się jako deser, kawa i wieczorny drink. Wymaga nieco pracy, ale kruszony kawowy lód jest absolutnie wyjątkowy. Na ochłodę w gorące dni nie ma naprawdę nic lepszego!

Składniki na 1 porcję

4 porcje espresso (np. Woseba Espresso),
1 łyżeczka likieru kawowego,
1 łyżeczka syropu orzechowego,
1 łyżeczka syropu waniliowego.

Wykonanie

Wszystkie składniki wlej do dowolnej ceramicznej formy i wymieszaj. Następnie włóż do zamrażarki i po upływie godziny wyciągnij. Rozbij widelcem ścinający się płyn i ponownie wstaw do zamrażarki na 30 minut. Powtarzaj czynność tak długo, aż po wyciągnięciu z zamrażalnika, mikstura będzie w całości przypominała kruszony lód. Serwuj z wysokiej szklance z ulubionymi lodami, listkami mięty i owocami.

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube