Kawiarka – jaką wybrać?

Kawiarka – jaką wybrać?

Najbardziej popularna we Włoszech, Szwecji i w Ameryce, coraz więcej fanów zyskuje w Polsce. Jej ponadczasowy design powoduje,  że jest stałym elementem wyposażenia wnętrz. Niesamowicie prosta w obsłudze, łatwa w użytkowaniu oraz atrakcyjna cenowo – oto kawiarka!

Na rynku istnieją kawiarki stalowe, aluminiowe, indukcyjne, elektryczne… Każdy znajdzie taką, która będzie pasowała do jego stylu życia i wnętrz. Są dostępne w wielu rozmiarach, ale czym tak naprawdę się różnią? Aby nie zrazić się do tego urządzenia i od razu przygotować wyśmienity napar, warto poznać zasady użytkowania – pisaliśmy o tym tutaj. Dzisiejszy artykuł poświęcimy różnicom, jakie powodują materiały, z których jest zrobiona – zaczynamy!

 Aluminiowa

Z aluminium powstały pierwsze kawiarki. Warto jednak pamiętać, aby szczególnie zwracać uwagę na jakość materiału, z którego kafetierka jest zrobiona. Podatna na zmiany temperatury, kontakt z wodą może powodować metaliczny posmak naparu. Co prawda współcześnie coraz częściej robi się kawiarki z odpowiedniego stopu, który nie ma wpływu na smak naparu, ale pamiętajmy, że kluczem tego typu urządzeń jest JAKOŚĆ!

Dodatkowo, takiej kawiarki nie wolno myć detergentem, może on wchodzić w reakcje z metalem. Przy zachowaniu zasad użytkowania daje bardzo smaczny napar. Po umyciu należy naczynie staranie wytrzeć. Kawiarka aluminiowa to najtańsza z dostępnych opcji. Poznacie ją po kanciastej formie. Dostępna w wielu pojemnościach, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie.

Stalowa

Stalowa kawiarka jest droższą opcją i wygląda odrobinę inaczej od pozostałych. Dostaniemy takie w obłych kształtach, a nawet w wielu wariantach kolorystycznych. Jest droższa, ale też łatwiejsza w obsłudze – przy myciu nie trzeba być tak dokładnym, bo wykonana jest ze stali nierdzewnej i przy codziennej pielęgnacji nie wyklucza się detergentu (z tym, że warto pamiętać, aby przy czyszczeniu kawiarki raczej unikać użycia płynu do mycia, ciepła woda wystarczy).

Wśród modeli kawiarek stalowych i albuminowych są takie dostosowane do płyt indukcyjnych, dlatego jeśli w domu posiadacie właśnie ten typ podgrzewacza, nie musicie się martwić.

Elektryczna

Elektryczna kawiarka to połączenie tradycji i nowoczesności. Jeśli zależy wam na czasie będzie to rozwiązanie dla was. Jest bardzo prosta w obsłudze i wygodna. Nie bójcie się tego rozwiązania, wbrew powszechnym opiniom kawa wychodzi z niej równie pyszna i aromatyczna – to błyskawiczny oraz  wygodny sposób na zaparzanie małej czarnej.

Zapewne każdy z was pił już kiedyś napar z kawiarki. Warto mieć świadomość różnic, jakie między nimi występują i wybrać taką, która w pełni was zadowoli. To naprawdę bardzo prosty, klasyczny i pyszny sposób na kawę…

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube