Kawa z rogalem

Kawa z rogalem

Mieszkańcy Wielkopolski jadają do kawy tzw. “słodkie”, czyli ciasta i desery. Najsłynniejszym poznańskim wypiekiem jest świętomarciński rogal. W okolicach 11 listopada zjada się ich w Wielkopolsce kilkaset ton, wypijając przy tym – oczywiście – hektolitry kawy.

Mała czarna pojawiła się w Poznaniu pod koniec XVIII wieku i momentalnie zyskała popularność. Zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie, w których serwowano pyszną mokkę, a w XIX wieku Poznań wyróżniał się na tle innych dużych miast, licznymi lokalami, które – co szczególnie ciekawe – połączone były z ogrodami. W 1794 roku Jan Geisler otworzył pierwszą kawiarnię przy ul. Wronieckiej. Poza serwowaniem kawy i wyrobami cukierniczymi, urządzano tam majówki, pikniki i koncerty. Wszystko po to, by w familiarnej atmosferze spędzać czas przy filiżance małej czarnej. I tak pozostało do dziś 🙂

poznaniacy

Ulubionym „słodkim”, zajadanym przez Poznaniaków, jest świętomarciński rogal – posiadający certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co oznacza, że może powstawać jedynie w Wielkopolsce i to według ściśle określonej receptury. Najstarsze dokumenty wskazują, że jego tradycja sięga roku 1860, chociaż historię wypieku próbuje się wywodzić z czasów pogańskich. Sekret polega na połączeniu szlachetnych składników: ciasta półfrancuskiego, nadzienia z białego maku i bakalii, orzechowej posypki i lukru. Rogale piecze się głównie podczas obchodów dnia Świętego Marcina w Poznaniu. Wtedy to całe rodziny uroczyście zjadają rogala za rogalem, testując wypieki różnych cukierników. Wypijają przy tym oczywiście hektolitry ulubionej kawy 🙂

rogal

Poznaniacy są bardzo rodzinni… Cenią sobie przy tym jakość, uwielbiają wspólne wyjścia, by delektować się wyborną kawą, zaparzoną w ekspresie kolbowym. Ogromne rzesze kawoszy przyciąga Stary Rynek, wraz ze swoimi znakomitymi lokalami, w których niepodzielnie króluje kawa z mleczkiem.

dwor

zdjęcie: restauracja Brovaria, źródło: http://www.brovaria.pl/

Gustując w dobrej kawie, mieszkańcy nadwarciańskiej krainy coraz częściej testują się alternatywne metody parzenia kawy. Jeśli chcielibyście spróbować, odwiedźcie naszą filmową stronę coffee tube, gdzie dowiecie się jak przygotować kawę, która idealnie smakuje do słodkiego świętomarcińskiego rogala lub zwykłej “szneki z glancą” (drożdżówki z lukrem). Warto użyć do tego Woseba Café Brasil lub Woseba Arabica. Miłej zabawy!

poznan-dol

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube