Kawa z pomarańczą

Kawa z pomarańczą

Pojawienie się świeżych pomarańczy zwiastuje nadejście polskiej zimy. O tej porze roku cytrusy nie tylko są najlepsze, ale doskonale komponują się z różnego rodzaju wypiekami oraz z kawą.

pomarancze

Składniki (2 porcje):

4 łyżeczki drobno zmielonej kawy,
400 ml wody,
50 g czekolady deserowej,
szczypta otartej skórki pomarańczowej,
szczypta cynamonu,
4 plasterki pomarańczy.
Do dekoracji: bita śmietana.

Wykonanie:

Kawę zaparz w 200 ml wody. Do rondelka wrzuć pokrojoną czekoladę, wlej pozostałą wodę i podgrzewaj, aż się rozpuści. Do wysokiej szklanki (lub kubka) włóż po 2 plasterki pomarańczy i zalej rozpuszczoną czekoladą. Następnie przez sitko wlej kawę, odcedzając napar z fusów. Na koniec nałóż bitą śmietanę i posyp cynamonem oraz skórką pomarańczową. Przed wypiciem delikatnie zamieszaj.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube