Kawa w Zamościu

Kawa w Zamościu

Położony w południowej część województwa lubelskiego Zamość, to niewątpliwie polska perła renesansu. Miasto wpisano na listę UNESCO. Jako rodowa siedziba rodziny Zamoyskich jest piękne i zdecydowanie warte odwiedzenia. Jeśli interesuje Was historia Zamościa oraz kilka porad, jak w takich miejscach pić kawę i nie popełnić faux pas  – przeczytajcie. 

Padwa Północy, bo tak nazywano Zamość, jest architektonicznym wcieleniem ideału. Precyzyjnie zaplanowany, funkcjonalny i piękny – tak został zaprojektowany przez kanclerza i hetmana wielkiego koronnego Jana Zamoyskiego oraz Bernando Morando, architekta z Padwy. Precyzyjny plan miasta obejmował pałac Jana Zamoyskiego, Akademię Zamoyską, kolegiatę i wiele innych. Obecnie najlepiej zachowany jest Rynek Wielki z pięknym ratuszem na środku placu. Co ciekawe, w założeniu Rynek główny nie miał mieć charakteru handlowego, był on centralnym i reprezentacyjnym punktem Zamościa.

Jadąc do tak pięknego miasta, wypełnionego historią, od razu na myśl przychodzą minione czasy dworskie, wystawne kolacje i bale. Poniżej znajdziecie kilka porad, jak zachować iście królewskie maniery przy piciu kawy.

Po pierwsze – łyżeczkę, którą mieszaliśmy napój zawsze odkładamy na spodek filiżanki, nie opieramy jej o obrus, gdyż spływająca kropla może go poplamić.

Kolejna sprawa, nigdy, ale to nigdy nie oblizujemy łyżeczki. Wyciągając ją z napoju, możemy delikatnie zwolnić i kiedy czubek znajdzie się przy samej powierzchni delikatnie wyjąć. Wtedy na łyżeczce zostanie minimalna ilość cieczy.

Mieszając kawę, starajmy się nie uderzać o boki filiżanki. Nie jest to proste, dlatego najlepiej trochę poćwiczyć.

Królewski savoir vivre to niełatwa sprawa. Mamy nadzieję, że kilka powyższych porad pozwoli Wam czuć się dobrze w każdym towarzystwie, a kawa będzie smakowała jeszcze lepiej! 🙂

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube