Kawa pod śniegiem

Kawa pod śniegiem

Karnawał to idealny czas na eksperymenty z kawą w drinkach. Jednym z najpopularniejszych kawowych napojów jest Biały Rosjanin na bazie likieru. Spróbujcie tych klasycznych proporcji i sprawdźcie kilka sposób na podkręcenie smaku.

Składniki:

  • 80 ml 40 % alkoholu,
  • 40 ml likieru kawowego (z naszego przepisu),
  • 30 ml tłustej śmietanki,
  • kilka kostek lodu.

Wykonanie:

Tego drinka najlepiej podawać w szklance z szerokim dnem. Szklankę wypełnij do połowy kostkami lodu, wlej likier kawowy i alkohol (w proporcji 1 część likieru, 2 części wódki). Następnie po powierzchni łyżeczki wlewaj cienkim strumieniem śmietankę. Klasyczny White Russian ma wyraźnie oddzielone warstwy, ale zmieszany smakuje równie dobrze.

Spośród licznych wariacji warto wypróbować przynajmniej dwie z nich: śmietankę zastąpić colą lub zamiast popularnej wódki wlać do Białego Rosjanina whiskey. Warto!

gold_premium_250g_pr1

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube