Kawa po arabsku

Kawa po arabsku

Na Bliskim Wschodzie do tradycyjnie parzonej w tygielku kawy dodaje się niecodzienne dodatki: szafran i wodę różaną. Cóż za zaskakujące i pyszne połączenie!

Składniki (na 2 porcje)

  • 400 ml wody,
  • 30 g zmielonej kawy Woseba Espresso,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • szczypta szafranu,
  • 2 łyżeczki wody różanej,
  • 4 łyżeczki drobnego cukru.

Wykonanie

Kawę wymieszaną z kardamonem i szafranem wsyp do tygielka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, dodaj cukier oraz wodę różaną i gotuj przez 2-3 minuty. Następnie przelej przez sitko do dzbanuszka i podawaj w małych szklaneczkach.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube