Kawa mocy

Kawa mocy

Mamy sposób na największe chłody! Dzięki korzennym przyprawom i odrobinie masła nasza kawa doskonale rozgrzeje i doda energii. Niech moc będzie z Wami!

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • skórka otarta z cytryny,
  • skórka otarta z pomarańczy,
  • laska cynamonu,
  • 5 goździków,
  • ½ szklanki likieru pomarańczowego,
  • 2 szklanki mocnego naparu Woseba Arbica.
  • do dekoracji laski cynamonu.

Wykonanie
W rondelku z grubym dnem rozpuść masło i gotuj, aż lekko zbrązowieje (uważaj, by go nie spalić). Wsyp cukier, dodaj startą skórkę z cytrusów, laskę cynamonu, goździki i gotuj przez 2-3 minuty, aż uwolnią się wszystkie aromaty. Następnie wlej likier pomarańczowy, gotuj przez kolejne 2 minuty. Na koniec wlej zaparzoną wcześniej kawę (frenchpress/ kawiarka) i gotuj przez chwilę, aż wszystkie smaki się połączą. Rozlej do szklanek lub filiżanek (usuń laskę cynamonu i goździki). Pij gorące.

 

Kawa wir mleka
Ołówek