Kawa, kawa dla ochłody!

Kawa, kawa dla ochłody!

Lato w tym roku przyszło wcześniej, podobnie jak ochota na kawowe orzeźwienie! Kawę na zimno można przygotować na wiele sposobów, dlatego jeśli szukacie odrobiny inspiracji, a przy okazji chcecie dowiedzieć się co nieco o historii tego napoju, przeczytajcie ten artykuł…

Gasi pragnienie, może być pysznym koktajlem, a nawet deserem lub drinkiem na letnie imprezy – kawa na zimno! Świetnie smakuje na słodko, jak i wytrawnie. Mrożona kawa to idealny napój na wakacje, chętnie spożywany przez turystów w Hiszpanii, we Włoszech czy w  Grecji. Co ciekawe, właśnie o Grecji, a dokładnie o Salonikach, mówi się jako o miejscu, w którym ten napój wynaleziono. Brak gorącej wody zmusił pewnego gospodarza do zalania kawy zimną wodą, po dodaniu cukru i zmieszaniu okazało się, że stworzył wyśmienity napój, nadający się idealnie na czas upałów.

Ice caffee, frappe, cold brew…

Klasyczna mrożona kawa, jaką z pewnością robicie sobie w domu, to połączenie kostek lodu, mocnego naparu kawowego oraz mleka. Niektórzy dodają również lody waniliowe, śmietankowe lub czekoladowe. W kawiarniach można kupić mrożoną kawę w tysiącach kombinacji: z bitą śmietaną, czekoladą, toffi – co tylko możecie sobie wymarzyć!

Jeśli macie ochotę spróbować czegoś nowego, zróbcie nasze słodko-słone frappe, połączenie smaków słodkiego i słonego z pewnością Was zaskoczy – tutaj przepis

Gazowany napój, czyli nietuzinkowa propozycja kawowego orzeźwienia… Jeśli potrzebujecie szczególnej ochłody oraz porządnej dawki kofeiny, zróbcie kawę z bąbelkami – przepis.

Cold brew to nieco inny sposób parzenia, powstaje poprzez “zaparzenie” kawy na zimno. Wystarczy na kilkanaście godzin pozostawić grubo zmielone ziarna, zalane wodą, a następnie odfiltrować. Taki napój to pyszna alternatywa dla kaw mrożonych, szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią  naturalny smak kawy i wolą nie mieszać jej z dodatkami – przeczytajcie, jak ją zrobić.

Kawa jako deser

Kawa na zimno może być też pysznym deserem, dlatego jeśli w upalne dni macie ochotę na połączenie kawy, lodów i odrobiny amaretto – ten przepis z pewnością będzie Wam smakować!

Letni czas sprzyja eksperymentom, letnie pikniki, garden party są idealnym momentem, aby zaserwować coś innego niż zwykle. Drink z rozmarynem może być ciekawą inspiracją do dalszych poszukiwań nowych smaków z kawą w tle. Zobacz przepis!

Kawa mrożona to orzeźwiający sposób na cieszenie się ulubionym naparem – jeśli macie swoje wyjątkowe przepisy, koniecznie napiszcie nam na Facebooku!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube