Kawa irlandzka

Kawa irlandzka

Irish coffee to propozycja dla kawoszy ceniących sobie tradycyjne receptury i mocne smaki. Jeśli przygotujecie ten napój, po ulubionej kawie zostanie Wam błogie uczucie ciepła w żołądku oraz wąsy… oczywiście tylko z kremowej pianki!

Składniki (na 2 porcje):

  • 150-170 ml naparu z kawy Woseba Arabica (2-3 łyżeczki  kawy mielonej, tj. ok. 10 g),
  • 60 ml irlandzkiej whiskey,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub więcej, według uznania),
  • 5-6 łyżek lekko ubitej śmietany.

Wykonanie:

Na początek ogrzej szklanki, wlewając do nich na kilka minut gorącą wodę. Następnie na dno wlej miarkę whiskey, dodaj łyżeczkę cukru i zamieszaj. Później wlej gorącą kawę (np. napar przygotowany w kawiarce) i mieszaj, aż cukier nieco się rozpuści. Na koniec kawę udekoruj bitą śmietaną (powinna być bardzo zimna i utworzyć na powierzchni osobną warstwę). Tak przygotowany napój należy pić gorący przez zimną warstwę śmietanki (bez łyżeczki i mieszania).

radio pik 1200x200px arabica-01

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube