Podróże z Kawą

Kawowe pralinki

Domowe praliny z kawowym nadzieniem to prawdziwe cudeńka! Idealne na prezent, zaimponują kawoszom i wszystkim łasuchom! Chociaż ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i precyzji, to naprawdę warto spróbować.   Składniki na 36 porcji: ¼ szklanki kakao, ¼ szklanki kawy rozpuszczaln Czytaj dalej...

Latte z czekoladą i chili

Uwielbiamy gorzką czekoladę z chili! To połączenie, które doskonale sprawdzi się z kawą. Dodajcie szczyptę ostrej papryczki i kilka kropli syropu czekoladowego do mlecznej latte - nabierze zupełnie nowego, gorącego charakteru! Rozgrzewa, aż miło!   Składniki 25-30 ml espresso Woseba Czytaj dalej...

Latte z czekoladą

Dla miłośników kawy z mleczkiem mamy prostą radę na jesienne chłody. Ulubioną latte wzbogacamy pyszną białą czekoladą. Kilka kalorii więcej przyda się w chłodniejszą pogodę!   Składniki 150 ml mleka, 1 łyżka śmietanki kremówki, łyżeczka syropu waniliowego, 30 ml intensywnego Czytaj dalej...

Jesienne smoothie

Smoothie jest dobre na smutki i na każdą porę roku. Na bazie kawy, bananów oraz korzennych przypraw przygotowujemy pożywny, rozgrzewający napój. Jesienne smoothie sprawdzi się na drugie śniadanie i doda energii na dalszy dzień.   Składniki (2 porcje) 2 dojrzałe banany, ½ szklanki Czytaj dalej...

Jabłecznik

Jabłecznik to ciasto, które często gości na stołach w naszych polskich domach. Prosty, puszysty i wypieczony. Taki jabłecznik lubimy najbardziej! Na podwieczorek do kawy – doskonały! Składniki: 250 g miękkiego masła, 200 g drobnego cukru do wypieków, skórka otarta z 1 cytryny, 5 jaj Czytaj dalej...

Korzenne ciasteczka

Dynia, kawa i korzenne przyprawy to znak, że jesień zagościła już u nas na dobre. Zanim przyjdzie czas na pieczenie pierników, wypróbujcie przepis na korzenne ciasteczka z płatkami owsianymi. Zdrowych i smacznych przekąsek do kawy nigdy za wiele!   Składniki 1 szklanka płatków owsian Czytaj dalej...

Mleko migdałowe

Przygotowanie mleka roślinnego to zadanie bardzo proste. Wystarczą blender, garść migdałów i woda. Domowe, roślinne mleko możesz wykorzystać na wiele sposobów, na przykład zabielając nim kubek ulubionej kawy! Składniki: szklanka migdałów, 4 szklanki wody źródlanej, Opcjonalnie: syrop k Czytaj dalej...

Dynia z pistacjami

Orzechowe ciasto z pistacjami i dynią to propozycja na wyjątkowe okazje. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i na pewno przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom dyni. Wypróbujcie koniecznie w najbliższy weekend! Składniki: 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 200 g cukru trzcinowego, 150 ml Czytaj dalej...

Dyniowe latte

Jesienią i zimą do kawy dodajemy przede wszystkim korzenne przyprawy: cynamon, imbir i kardamon. Dynia pasuje tutaj jak ulał, dlatego koniecznie spróbujcie przepisu na dyniową café latte. Składniki   200 ml mleka, 2 łyżki dyniowego purée, szczypta cynamonu, szczypta kard Czytaj dalej...

Dyniowe babeczki z bakaliami

Uwielbiamy te wykwintne i aromatyczne babeczki z dynią! Pełno w nich słodkich i mięsistych bakalii, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesiennymi wypiekami. Składniki 200 g startej na tarce dyni (drobne oczka), 200 g brązowego cukru, 100 g mąki pszennej, 50 g mąki pszennej pełnozi Czytaj dalej...

Domowa śliwka w czekoladzie

Przed Wami konfitura, którą będziecie wyjadać ze słoiczka wszystkimi palcami! Skutecznie podnosi nastrój i sprawia, że jesienna chandra na pewno Was nie dopadnie. Zaprawione słoiczki ze śliwką w czekoladzie przydadzą się również zimą do przekładania pierników i drożdżowych zawijańców. Warto zrobić w Czytaj dalej...

Migdałowe latte

Orzechowe aromaty naszej ulubionej kawy podkręcamy tym razem dodając prażone migdały oraz odrobinę likieru amaretto. Rozkoszujcie się kawą latte na bazie mleka migdałowego! Składniki 50 ml intensywnego naparu z kawy WOSEBA Espresso, 200 ml mleka migdałowego, łyżeczka likieru amaretto Czytaj dalej...

Pieczone śliwki

Pieczone śliwki do wspaniały pomysł na weekendowe śniadania. Słodko-kwaśne owoce doskonale sprawdzą się jako dodatek do omletów czy owsianki. Ich przygotowanie trwa naprawdę krótko, ale wymaga nieco uwagi. Zbyt długo pieczone węgierki raz dwa zamienią się w powidła ;) Składniki: kilka większych Czytaj dalej...

Malibu espresso

Uwielbiamy proste drinki na bazie espresso. Jeśli nie próbowaliście dotąd połączenia kawy i kokosa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kilka potrząśnięć shakera przeniesie Was na gorące karaibskie wyspy… Składniki 50 ml espresso (np. Woseba Cafe Brasil), 80 ml mleka, 30 ml Malibu, łyże Czytaj dalej...

Galette z gruszką i aronią

Słodkie gruszki i cierpkie aronie to kombinacja, która gwarantuje bogactwo smaku i aromatów. Do tej wyjątkowej tarty polecamy lekką czarną kawę o delikatnie kwaskowym posmaku. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g zimnego masła, jajko, szczypta soli, łyżka cukru, 2 łyżki wody, Czytaj dalej...

Snake cake

Ciasto z pistacjami i migdałami przypomina węża, ale jest “niestraszne” w przygotowaniu i smaku. Wprost przeciwnie – wygląda pięknie i jest bardzo słodkie. Dlatego w jej towarzystwie dobrze sprawdzi się każda czarna i niesłodzona kawa. Składniki 375 g masła o temperaturze pokojowej, 375 g Czytaj dalej...

Kawowo-miętowy koktajl

Ten przepis nadaje się zarówno na popołudniową sjestę, jak i wieczornego drinka. Wystarczy shaker i odrobina pracy, a „zatrzęsie” Wami orzeźwiający kawowo-miętowy smak!  Składniki łyżka drobnego cukru trzcinowego, kilka listków mięty, kilka kostek lodu, 40-50 ml kawy, łyżka bourb Czytaj dalej...

Latte z różą

Kawa z mleczkiem niejedno ma oblicze! Inspirowany orientem napój jest cudownie romantyczną wariacją na temat lekkiej i aromatycznej Caffè Latte. Spróbujcie koniecznie! Składniki 50 ml kawy rozpuszczalnej Woseba Café Brasil, 40 ml śmietanki 36 %, łyżeczka drobnego cukru, 1 ½ łyżecz Czytaj dalej...

Kawa po arabsku

Na Bliskim Wschodzie do tradycyjnie parzonej w tygielku kawy dodaje się niecodzienne dodatki: szafran i wodę różaną. Cóż za zaskakujące i pyszne połączenie! Składniki (na 2 porcje) 400 ml wody, 30 g zmielonej kawy Woseba Espresso, szczypta mielonego kardamonu, szczypta szafranu, Czytaj dalej...

Kawowy pudding

Cynamon i tahini współgrają z kawowym aromatem... Podkręcają smak i wyciągają wszelkie orzechowe nuty. Wypróbujcie przepis na wyśmienity pudding! Składniki na dwie porcje ½ szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej Woseba Arabica, ½ łyżeczki cynamonu, 1 szklanka mleka, ⅓ szklanki słodzonego mle Czytaj dalej...

Ciasto migdałowe z czereśniami

Latem podwieczorki pełne są świeżych owoców i doskonałych wypieków. W tym placku doskonale współgrają aromaty wanilii, migdałów, czereśni oraz kardamonu. Nad apetytem naprawdę trudno zapanować! Składniki 400 g czereśni, 3 jajka, 150 g mąki pszennej, 170 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cu Czytaj dalej...

Kawowa granita

Granita to propozycja, która sprawdzi się jako deser, kawa i wieczorny drink. Wymaga nieco pracy, ale kruszony kawowy lód jest absolutnie wyjątkowy. Na ochłodę w gorące dni nie ma naprawdę nic lepszego! Składniki na 1 porcję 4 porcje espresso (np. Woseba Espresso), 1 łyżeczka likieru kawowego Czytaj dalej...

Cold brew

Alternatywą dla mrożonej kawy jest metoda cold brew. Długi proces przygotowania wynagradza wyjątkowy smak takiego napoju, który można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Składniki  25-30 g świeżej, grubo zmielonej kawy Woseba Café Brasil, 500 ml wody, Dodatkowo: 18-24 godziny. Wykonan Czytaj dalej...

Brzoskwinie z lawendą

Placek z ricottą jest wilgotny i słodki, a cytrynowa skórka dodaje orzeźwiającą nutę. Oryginalny lawendowy lukier podkręca smak i nadaje ciastu nowoczesny styl. Składniki 400 g serka ricotta, 2/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 szklanki cukru, 2 łyżki skórki otartej z cytryny, 4 duże jajka, 3 Czytaj dalej...

Kawowa lemoniada

Ten przepis to wprost idealna propozycja na upalny dzień. Do przygotowania orzeźwiającego napoju potrzebne będzie świeża pomarańcza i filiżanka małej czarnej. Składniki (2 porcje) 250 ml kawy Woseba Arabica, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pół łyżeczki syropu waniliowego, kilk Czytaj dalej...

Czerwone crumble

Desery w czerwcu mogą mieć tylko jeden kolor - czerwony. Dlatego do pożywnego crumble wrzucamy świeże truskawki, łodygi rabarbaru, podkręcając ich smak nutą wanilii. Nie ma na świecie pyszniejszego i równie prostego deseru! Owocowy farsz 500 g truskawek, 300 g rabarbaru, 15 g cukru wan Czytaj dalej...

Najlepsze ciasto rabarbarowe

Sezonowe ciasto o lekko kwaskowym posmaku ma same zalety. Jest nie tylko lekkie i wilgotne, ale również superszybkie w przygotowaniu. Krucha posypka przyjemnie chrupie w zębach! Składniki 220 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 4 jajka, Czytaj dalej...

Kawa z bąbelkami

Gorące dni powodują, że kawosze powoli przerzucają się na kawę na zimno. Dla lubiących nieco musujące napoje, mamy znakomitą propozycję. Gazowana kawa to nietuzinkowa propozycja kawowego orzeźwienia.  Składniki (na 1 porcję) 50 ml naparu z kawy Woseba Arabica, 150-200 ml gazowanej wody, Czytaj dalej...

Ciasto z marynowanym rabarbarem

W maju zrywamy młody rabarbar. Jego kwaśne łodygi doskonale sprawdzają się jako nadzienie ciast. Zamarynuj go dzień wcześniej – zyska wtedy waniliowy aromat i delikatniejszy smak. Nie ma większych pyszności! Nadzienie 1 kg rabarbaru, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, 60 g cukru, 3 łyżki Czytaj dalej...

Z miętą do kawy

Masz ochotę na orzeźwienie? Zaparz kawę we french pressie z dodatkiem mięty. Delikatne listki wyciągną z ziaren wszystkie roślinne nuty i nadadzą Twojej filiżance zupełnie nowego wymiaru! Składniki (na 500 ml wody) 35 g grubo zmielonej kawy Woseba Café Brasil, 3-4 listki świeżej mięty, Czytaj dalej...

Róże z owocami

Drożdżowe zawijańce z owocami to pyszna przekąska na sobotni podwieczorek. Róże wyglądają szczególnie pięknie, gdy do farszu dodamy jagód i posypiemy je cukrem pudrem. Śladem naszego łakomstwa będą tylko poplamione palce… Składniki: 370 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 20 g świeżych droż Czytaj dalej...

Najlepsza Mocca

O wyjątkowym smaku mokki decydują dobrej jakości składniki. Dlatego do przygotowania tego naparu polecamy użyć mielonej kawy z gatunku arabika, pochodzącej z serca Ameryki Południowej – Brazylii. Jej nuty słodyczy idealnie połączą się z prawdziwą gorzką czekoladą. A ile kostek ulubionej czekolady wr Czytaj dalej...

Ciasto z suszonymi figami

Ciasto ma piękną, chrupiącą skórkę,  jest wilgotne w środku, a pestki owoców przyjemnie chrzęszczą w zębach. Figi jednoznacznie kojarzą się z latem, dlatego zaparzcie sobie kawkę z drippa i zacznijcie planować tegoroczne wakacje... :) Składniki: 200 g przesianej mąki pszennej, 100 g kaszy Czytaj dalej...

Waniliowa wariacja z podwójnym espresso

Jeśli lubisz kawę z dużą ilość mleka – ten przepis jest idealny dla Ciebie... Waniliowa wariacja z podwójnym espresso doda Ci energii i urzeknie łagodnością! Składniki (na 2 porcje): 2 porcje espresso (ok. 60 ml) Woseba Espresso, 150 ml mleka lub więcej, według uznania, 20 ml syropu w Czytaj dalej...

Sernik cappuccino

Z okazji Świąt mamy dla was przepis na pyszny sernik cappuccino pod puszystym waniliowym kremem i słodką, chrupką posypką. Jego widok na stole na pewno ucieszy wszystkich miłośników kawy i amatorów słodyczy! Składniki na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu, 200 g miękkiego masła, 1/5 Czytaj dalej...

Ciasteczka maślano-orzechowe

Maślane ciastka to klasyka, która zawsze się sprawdza. Ten błyskawiczny i prosty przepis pokochacie za dobrze zbalansowany smak oraz lekko orzechową nutę. Przygotujcie większą ilość, bo amatorów na pewno nie zabraknie!  Składniki ½ szklanki masła, ½ szklanki masła orzechowego, ½ szkla Czytaj dalej...

Espresso romano

Klasyczne espresso nie potrzebuje wielu dodatków. Jeśli chcecie podkręcić nieco smak Waszej kawy, warto spróbować prostego triku na przygotowanie espresso romano! Odrobina cytryny odmieni smak klasycznej kawy. Składniki: skórka z cytryny, ok. 30 ml espresso (lub intensywnego naparu z kaw Czytaj dalej...

Batony mocy

Batony własnej roboty to zdrowa i pyszna przekąska do kawy. Możecie tworzyć własne wersje, dodając ulubione pestki lub suszone owoce. Taki przysmak sprawi, że w ciągu dnia na pewno nie zabraknie Wam energii! Składnik: 150 g pestek słonecznika, 5 łyżek wiórek kokosowych, 4 łyżki nasi Czytaj dalej...

Smoothie z nutą kawy

Dla wielu kawa wystarczy za cały posiłek, ale proponujemy przygotować pełen energii koktajl z nutą kawy. Zapraszamy na przepyszną i sycącą kawkę z dodatkiem banana i kakao. Składniki (2 porcje): 1 dojrzały banan, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Woseba Velluto, 1 łyżka miodu, ½ łyżecz Czytaj dalej...

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe można piec cały rok. Jest sycące, proste w przygotowaniu i bardzo smakowite. Plasterki bananów wprost ociekają słodkim syropem i pachną pięknie waniliowym cukrem. Pycha! Składniki: 125 g masła, 2 duże jajka, 110 g cukru pudru, 16 g cukru wanilinowego, 180 g mąki p Czytaj dalej...

Kawa karmelkowa

Kawka i krówka to wypasiony duet. Pełen słodyczy karmelkowy krem idealnie dopełnia ten pyszny kawowy deser. W sam raz na popołudnie spędzone z najbliższą osobą! Składniki (na 2 porcje): 150 ml intensywnego naparu z Woseba Mocca Fix Gold ( ok. 2-3 łyżeczki kawy mielonej), 6 ulubionych krów Czytaj dalej...

Proste ciasto migdałowe

Aromatyczne i lekkie ciasto migdałowe wraz z pierwszym kęsem skradnie Wasze serca. Jest nieskomplikowane, skromne, apetyczne i zawsze się udaje. Pokochacie ten przepis prawdziwą miłością! Składniki: 125 g migdałów bez skórki, 3 duże jajka, 125 g drobnego cukru do wypieków, szczypta Czytaj dalej...

Kawa irlandzka

Irish coffee to propozycja dla kawoszy ceniących sobie tradycyjne receptury i mocne smaki. Jeśli przygotujecie ten napój, po ulubionej kawie zostanie Wam błogie uczucie ciepła w żołądku oraz wąsy… oczywiście tylko z kremowej pianki! Składniki (na 2 porcje): 150-170 ml naparu z kawy Woseba Czytaj dalej...

Deser kawowy z chia

Nasiona chia to porcja zdrowia. Jeśli połączymy je z kawą, otrzymamy zdrowy i pożywny posiłek dla miłośników kawy. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej – będzie wprost idealny na drugie śniadanie. Składniki (2 porcje): 1 szklanka mleka migdałowego, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżka m Czytaj dalej...

Perfekcyjny sernik

Sernik, serniczek… Kremowy, lekki, puszysty… Każdy ma swoje własne sekrety i sprawdzone metody na perfekcyjny sernik. W tej recepturze masa jest niezbyt słodka, dlatego polecamy przygotować słodki i pyszny sos toffee. Idealnie pasujący do kawy z mleczkiem lub bez. Spód: 250 g kruchych ciaste Czytaj dalej...

Kawa z lodem

Pyszna kawa to gwarancja, że zimą nigdy nie zostaniesz na lodzie! A lody wrzuć do małej czarnej i skrop odrobiną amaretto. To wspaniały i orzeźwiający deser na popołudnia spędzone przy kominku. Składniki: około 80 ml świeżo parzonej i gorącej kawy Woseba Espresso (bez fusów), 1 gałka lo Czytaj dalej...

Makaroniki z kawowo-czekoladowym nadzieniem

Francuskie makaroniki to urocze słodkości dla prawdziwych łasuchów. Ich przygotowanie wymaga jedynie odrobiny uwagi. Dopełnieniem słodkich ciasteczek jest perfekcyjne kawowo-czekoladowe nadzienie. Naprawdę trudno się oprzeć… Składniki na ok. 34 pojedynczych makaroników: 70 g mąki migdałowej, Czytaj dalej...

Kawa pod śniegiem

Karnawał to idealny czas na eksperymenty z kawą w drinkach. Jednym z najpopularniejszych kawowych napojów jest Biały Rosjanin na bazie likieru. Spróbujcie tych klasycznych proporcji i sprawdźcie kilka sposób na podkręcenie smaku. Składniki: 80 ml 40 % alkoholu, 40 ml likieru kawowego (z n Czytaj dalej...

Ziarnista czekolada toffi

Czekolada oraz kawa to znakomita, sprawdzona para. Spróbujcie zrobić samodzielnie tabliczkę w domu zgodnie z tym przepisem. Kawałki ziaren zatopione w słodkiej warstwie toffi przyjemnie chrupią w zębach. Taką “ziarnistą” czekoladę serwujcie z ulubioną kawą z mleczkiem! Składniki: 1/4 szklank Czytaj dalej...

Wyśmienity blok czekoladowy

Przygotowanie bloku czekoladowego wymaga nieco czasu. Po kilku dniach nabiera intensywnego, rozkosznego smaku. Bardzo łatwo poddaje się też najróżniejszym modyfikacjom, więc wrzucaj ulubione smakołyki i zalej wszystko czekoladową masą. Efekt gwarantowany!     Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, Czytaj dalej...

Likier kawowy

Kawowy likier to prawdziwy rarytas. Znakomicie nadaje się do drinków i jest świetnym dodatkiem do wielu wypieków. W okresie świątecznym, przelany do ozdobnej buteleczki będzie znakomitym prezentem dla wszystkich miłośników kawy! Składniki: 200 ml intensywnego naparu z kawy Woseba Gold, 80 ml al Czytaj dalej...

Wytrawne ciastka piernikowe

Święta za pasem, więc w domowych cukierniach trwa wypiek pierników. Polecamy przepis na wytrawne ciastka z perfekcyjną kompozycją przypraw. Jeśli lubicie słodsze pierniki, możecie dodać więcej cukru do ciasta albo przygotować słodszą polewę z czekolady lub lukier! Do dzieła! Składniki: 3 Czytaj dalej...

Kawa na mróz

Kawoszom nie jest straszny żaden nagły atak zimy. Na mroźną i śnieżną pogodę mamy specjalną recepturę na rozgrzewającą i aromatyczną kawę, która pozwali Wam przetrwać zimowy czas... Składniki (1 porcja) 80 ml naparu z kawy WOSEBA Unica (około 1,5 łyżeczki kawy mielonej), 2 łyżeczki brandy, Czytaj dalej...

Ciasto marchewkowe

Aromatyczne ciasto marchewkowe to jesienna propozycja na smaczny podwieczorek. Dzięki dodatkom, dyni oraz konfiturze, ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne! Składniki: 2 jajka, 200 g cukru trzcinowego, 150 ml oleju roślinnego, 200 g drobno startej marchewki, 50 g posiekanych or Czytaj dalej...

Kawa na osłodę

W chłodne dni potrzeba nam większej ilości kalorii… Przygotujmy więc napar z dodatkiem mleka kokosowego, masła i miodu. Tak podana kawa zachęci nas do działania i sprawi, że dzień będzie pełen energii. Składniki: 40 ml intensywnego naparu z kawy Woseba Mocca Fix Gold, 100 ml mleka kokosow Czytaj dalej...

Paj z owocami

Angielski paj (pie) to proste ciasto z owocami. Wymaga naprawdę minimum wysiłku i w parę chwil można przygotować smakowity podwieczorek dla całej rodziny. Doskonały paj możesz upiec z dowolnymi owocami i ulubionymi dodatkami: cynamonem, borówkami czy imbirem. Składniki na ciasto: 500 g mąki Czytaj dalej...

Wiedeńska wariacja

Kawa po wiedeńsku to klasyczny przepis, którego sukces polega na idealnym połączeniu czarnego naparu, czekolady i bitej śmietany. Podstawowa receptura to znakomity punkt wyjścia do tworzenia pysznych kawowych wariacji. Składniki na filiżankę: Ok. 100 ml mocnej kawy Woseba Gold, 1 kostka Czytaj dalej...

Kawowe brownie z owocami

Najbardziej lubimy lekko wilgotne brownie – takie, które brudzi nasze palce czekoladą. Jest świetne do filiżanki espresso, na spotkanie ze znajomymi lub na prezent dla wyjątkowej osoby. Można je upiec z innymi owocami, w zależności od pory roku: z truskawkami, malinami lub gruszką. Składniki: Czytaj dalej...

Kawa z pomarańczą

Pojawienie się świeżych pomarańczy zwiastuje nadejście polskiej zimy. O tej porze roku cytrusy nie tylko są najlepsze, ale doskonale komponują się z różnego rodzaju wypiekami oraz z kawą. Składniki (2 porcje): 4 łyżeczki drobno zmielonej kawy, 400 ml wody, 50 g czekolady deserowej, szc Czytaj dalej...

Jesienna kawa z imbirem

Jesień to pora na kawę z dodatkiem aromatycznych przypraw. Tym razem przygotujemy cały dzbanek imbirowego naparu, który dodaje energii i znakomicie rozgrzewa. Składniki: 500 ml wody, 6 łyżek miodu, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 8 łyżeczek mielonej kawy WOSEBA Gold, 100 ml gorącego mleka ( Czytaj dalej...

Ekspresowe gruszki

Pieczone gruszki na aromatycznym kremie to deser na specjalne okazje. Owoce lepiej jest upiec nieco wcześniej, a później jedynie przygotować masę i nakładać talerzyki. Na pewno skradnie Wasze serca – pasuje idealnie do czarnej kawy z ekspresu. Pieczone gruszki 4 gruszki, 2 łyżki soku Czytaj dalej...

Odwrócona tarta

Co zrobić, gdy goście są już w drodze, a czasu na przygotowanie deseru nie mamy za wiele? Błyskawiczna tarta z owocami to fantastyczna propozycja w nagłych sytuacjach. Chrupiące, maślane ciasto i miękkie, soczyste owoce skąpane w karmelu to połączenie, które gwarantuje udany podwieczorek przy kawie. Czytaj dalej...

Wytrawne babeczki z kawą i wiśniami

Idealne babeczki powinny być lekko chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku. Te wytrawne muffiny urzekają delikatnym aromatem kawy oraz rozpływającymi się w ustach wiśniami. Czysta rozkosz! Składniki: 380 ml mleka, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (Woseba Velluto), 2 łyżeczki proszku do Czytaj dalej...

Galette z brzoskwiniami

Galette to francuski rodzaj tarty z ciasta kruchego, która urzeka swoją piękną formą. Do jej wykonania można wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ciasto jest ozdobą stołu, niestety na bardzo krótko - żadnego łakomczucha nie pozostawi obojętnym. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, Czytaj dalej...

Bezowy tort z kawowym kremem

Elegancki torcik bezowy to idealna propozycja nie tylko na lato. Bezowe blaty można przesmarować ulubionym kawowym kremem z nutami amaretto. Torcik będzie najsmaczniejszy, gdy podamy go z sezonowymi owocami i filiżanką małej czarnej. Składniki na blaty bezowe: 6 białek (z dużych jajek), Czytaj dalej...

Ciasto śliwkowe

Ciasto ze śliwkami jest lekko wilgotne i słodkie. Cytrynowa skórka dodaje mu świeżości, a placek wygląda i smakuje znakomicie - ze stołu znika raz, dwa. Składniki: 200 g serka ricotta, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, 2 duże jajka Czytaj dalej...

Domowe lody

Latem lodowe pyszności możecie przygotować samodzielnie, prostym sposobem. Deser na bazie bananów z nutą espresso jest pyszny i daje mnóstwo energii! Składniki: 3 banany pokrojone w plasterki, 1 dojrzały banan, 1 łyżka słodkiego syropu (może być syrop klonowy lub miód), 1 łyżka kak Czytaj dalej...

Kawowa panna cotta

Panna cotta to deser, który bardzo łatwo poddaje się różnym modyfikacjom. Na sierpniowe popołudnia proponujemy podać go w wytrawnej czekoladowej polewie oraz ze świeżymi, sezonowymi owocami. Składniki na 4 porcje: 2 łyżeczki żelatyny w proszku, 250 ml śmietanki 30% lub 36%, 250 ml mle Czytaj dalej...

Kawa z lodami

Ten wyjątkowy koktajl przygotowuje się szybko i bardzo sprawnie. Jego urok polega na lekkiej piance, która skrywa słodki, waniliowo-kawowy, orzeźwiający napój. Składniki (na 2 porcje): 150 ml schłodzonego naparu przygotowanego z 1-2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej WOSEBA Unica, 6 dużych Czytaj dalej...

Letnie espresso

Gdy temperatura powietrza wzrasta, to zamiast gorących napojów chętniej pijemy przygotowane na bazie kawy drinki i koktajle. Parę kostek lodu w espresso wystarczy, by powstało caffè shakerato. Składniki: 4-5 kostek lodu, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (lub więcej, do smaku), Czytaj dalej...

Frappé Velluto i Słoneczna tarta

Lemon tart to klasyczny przepis, którego najważniejszym składnikiem jest krem cytrynowy – lemon curd. Orzeźwiające ciasto można podawać w wielu konfiguracjach, z bitą śmietaną, bezą, lodami, świeżymi owocami lub najprościej – posypaną cukrem pudrem. Składniki na ciasto: 60 g zimnego masła, Czytaj dalej...

Kawowe smoothie

Bananowo-kawowe smoothie to solidna porcja energii. Napój jest gęsty i orzeźwiający – najlepiej sączyć go przez szeroką rurkę. Składniki: 1 dojrzały banan, 1 łyżka kakao, 120 ml wystudzonej, mocnej kawy, 120 ml mleka sojowego, 2-3 łyżki miodu, 4-5 kostek lodu Wykonanie Czytaj dalej...

Sernik z jagodami

Jagodowy sernik to idealne ciasto na wakacyjne leniuchowanie. Zamiast jagód można użyć innych owoców lub ich mieszanki. Powstanie wtedy kolorowa, owocowa pyszność. Składniki:  Polewa: 100 g jagód, 1 łyżka cukru. Spód: 250 g czekoladowych ciastek (mogą być z kremem), 50 g masła Czytaj dalej...

Wakacyjne orzeźwienie

Mamy urlop, a tym samym dużo wolnego czasu na wypoczynek i zabawę. Możemy sobie pozwolić na małe szaleństwo. Ten wzmocniony drink kawowy zazwyczaj kojarzy nam się z chłodniejszymi dniami, gdyż z reguły podaje się go na ciepło, ale wystarczy kilka kostek lodu by świetnie sprawdził się również latem. Czytaj dalej...

Maliny w kakao

Maliny smakują najlepiej zrywane prosto z krzaka. Pierwsze większe zbiory zabieramy do kuchni, gdzie przygotujemy wilgotne, kakaowe ciasto przekładane lekkim kremem i owocami.   Składniki 200 g mąki, 2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Czytaj dalej...

Domowe pieguski

Co drugi to piegusek. Latem piegi wychodzą masowo na opalonych twarzach:) Domowych ciasteczek – piegusków na słońce lepiej nie wystawiać, chyba że nie przeszkadzają nam ręce lepkie od czekolady… Składniki: 200 g czekolady (65% kakao), 100 g mlecznej czekolady, 280 g mąki pszennej, 2 łyżki mąk Czytaj dalej...

Truskawki, czyli czerwcowy mus

Truskawkowe ciasto na kruchym spodzie to idealny deser na ciepłe popołudnia. Owocowy mus jest lekki i delikatny w smaku, a kawowy spód dodaje ciekawego akcentu. Składniki na spód: 230 g ciastek pełnoziarnistych, 60 g roztopionego masła, 30 ml naparu z kawy rozpuszczalnej np. Woseba Velutto. Czytaj dalej...

Porzeczki i truskawki

Kwaskowość porzeczek i słodycz truskawek powodują, że smak ciasta jest dobrze zrównoważony, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Placek drożdżowy jest puszysty, lekko wilgotny. Nie wstyd jeść go palcami, do ostatniego okruszka. Składniki: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mleka, 175 g rozto Czytaj dalej...

Tiramisu

Włoski deser tiramisu to klasyka ciast z kawą. Nawilżony kawą biszkopt oraz lekki krem zapewnią przyjemne orzeźwienie w gorące, czerwcowe popołudnia. Składniki na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej (tortowej), ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Krem: 6 żółtek, Czytaj dalej...

Biszkopt z truskawkami jak u babci

Biszkopt z truskawkami to placek, który wszystkim dzieciom przypomina, że na reszcie zbliża się koniec szkoły. W tym przepisie pierwsze polskie truskawki rozkładamy na lekkim, waniliowym kremie. Po prostu pycha! Składniki na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej (tortow Czytaj dalej...

Murzynek polany kawą

Najlepsze w tym placku jest to, że znika równie szybko, jak się go przygotowuje. Wystarczy parę minut w kuchni i naprawdę niewiele więcej, by zostały tylko same okruszki.   Wykonanie W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i kakao. W osob Czytaj dalej...

Domowe drożdżówki z rabarbarem

Mamy znakomity pomysł na przerwę w środku dnia. Kawa i domowe drożdżówki z rabarbarem gwarantują, że dzień w pracy będzie na pewno udany! Ciasto: 300 g mąki pszennej, 12 g świeżych drożdży, 150 ml mleka, 50 g roztopionego i wystudzonego masła, 30 g cukru, 1 jajko, szczypta soli.   Czytaj dalej...

Kawowy tort

Ten przepis na kawowy tort jest bardzo prosty. Jego przygotowanie wymaga co prawda czasu, ale idealnie kawowy smak wynagradza wszystkie chwile spędzone w kuchni. Wilgotne ciasto wprost rozpływa się w ustach! Składniki Ciasto 340 g mąki pszennej, ¼ łyżeczki soli, 400 g cukru, 230 g masła, Czytaj dalej...

Słodkie ziemniaczki

W maju królują nowalijki. Na deser jednak nie będziemy serwować marchewek czy ziemniaków. Chociaż te kokosowe pyszności żywo je przypominają.   Składniki 135 g serka śmietankowego, 70 g miękkiego masła, 350 g cukru pudru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 200 g wiórków kokosowych, do obto Czytaj dalej...

Rabarbar z marcepanem

Właśnie rozpoczęliśmy sezon na rabarbar. To wdzięczne warzywo doskonale nadaje się do wypieków. Proste, szybkie i przepyszne ciasto rabarbarowo-marcepanowe będzie rozkoszą dla podniebienia. Składniki: 300 g rabarbaru, 100 g marcepanu, 120 g masła (pokrojonego w kostkę), 2 łyżeczki cukru w Czytaj dalej...

Florentynki

Florentynki to słodkie karmelowo-orzechowe ciasteczka o lekko cytrusowej nucie. Jeśli masz słabość do słodkości – musisz ich spróbować. Są absolutnie uzależniające!   Wypiek: Orzechy lekko zgrilluj na patelni. Ostudź, wrzuć do melaksera i zmiksuj na bardzo drobne kawałki. Do rondel Czytaj dalej...

Rozgrzewająca kawa

Na kaprysy wiosennej pogody najlepszym sposobem jest koc, wciągająca książka i rozgrzewająca kawa z brandy. Do jej przygotowania proponujemy jedną z alternatywnych metod parzenia. Napar przygotowany za pomocą chemexa będzie lekki, wręcz herbaciany, a zarazem rozgrzewający oraz intensywny – za sprawą Czytaj dalej...

Biszkopt z jabłkami

Puszyste ciasto biszkoptowe z owocami to jedno z najprostszych oraz najsmaczniejszych wypieków. Nie ma przecież lepszego połączenia niż jabłka posypane cynamonem i cukrem pudrem. Składniki: 4 jajka, 1 szklanka drobnego brązowego cukru, 2 szklanki mąki tortowej, ½ szklanki oliwy, 2 łyżeczki p Czytaj dalej...

Brioszka

Brioszka to klasyczne francuskie ciasto drożdżowe podawane w porze śniadaniowej lub jako podwieczorek. Świetnie smakuje z masłem i słodkimi dodatkami, jak dżem, miód czy syrop klonowy. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 450, 20 g świeżych drożdży, 4 całe jajka, 150 g miękkiego masła, 5 g sol Czytaj dalej...

Kawowy mazurek

Zbliża się okres świąteczny, dlatego warto pomyśleć o przepisach na tradycyjne, wielkanocne wypieki. Nasz mazurek będzie oczywiście z kawową nutą i bakaliowo-orzechową posypką. Składniki na ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej, 80 g mąki migdałowej, 50 g cukru pudru, 1 jajko, szczypta soli, Czytaj dalej...

Wielkanocna Baba

Tradycyjna babka piaskowa to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Posypana cukrem pudrem lub oblana czekoladą baba jest doskonałą towarzyszką popołudniowych  spotkań przy świątecznej kawie.    Składniki 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 15 g proszku d Czytaj dalej...

Kawowa niespodzianka

Bita śmietana to znakomity dodatek do wielu deserów, kremów oraz kawy. Zdradzamy fantastyczny trik, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz śmietankę o niespotykanym, kawowym smaku. Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30-36%, 2 łyżki ziaren kawy, 1 łyżka cukru pudru, porcja lodów waniliow Czytaj dalej...

Bananowe ciasto

Bananowy chlebek ma grubą, chrupiącą skórkę i orzechowe, nieco wilgotne wnętrze. Będzie znakomitą przekąską na drugie śniadanie oraz świetnym dodatkiem do filiżanki czarnej kawy. Składniki: 1 ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej, ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczkaproszku do piecz Czytaj dalej...

Pomarańczowe muffiny

W oczekiwaniu na nadejście wiosny wpuśćmy trochę słońca do naszej kuchni. Pomarańczowe i słodkie babeczki rozjaśnią każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień. Składniki: 1 ¾ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, ½ szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki mielo Czytaj dalej...

Kruche z dżemem

Zimą trudno o świeże, lokalnie dostępne warzywa i owoce. Dlatego swój wzrok warto skierować ku spiżarni. Na półkach na pewno znajdzie się słoiczek dżemu, który przyda się do wypieków. Składniki: 400 g mąki pszennej, 220 g masła, 100 g cukru, 4 łyżki cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1 Czytaj dalej...

Szarlotka

Ten przepis możesz wykonać razem z dziećmi. Ciasto trzeba ugniatać i wylepiać, dlatego warto zaprosić wszystkie ręce na pokład. Składniki na nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonego cynamonu. Składniki na ciasto: 25 Czytaj dalej...

Migdałowe ciasteczka

Twarde ciasteczka migdałowe wyśmienicie smakują moczone w kawie lub słodkim winie. Zamknięte w słoiku będą ozdobą kuchni oraz wybornym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości. Składniki: 250 g mąki orkiszowej (+ niewielka ilość do podsypania), 140 g drobnego cukru trzcinowego, 1 łyżeczk Czytaj dalej...

Wilgotne ciasto czekoladowe

Kawa i czekolada stanowią znakomitą parę. Filiżanka espresso dodana do ciasta znakomicie pogłębia jego smak. Sekretem tego przepisu są jednak buraki. Składniki: 260 g buraków, 200 g czekolady gorzkiej (60-70% kakao), 200 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej, 200 g cukru pudru, 1 łyżec Czytaj dalej...

Cztery cytryny z makiem

Proste ciasto jogurtowe zyskuje na wdzięku dzięki odrobinie maku. Polane lukrem, jakby przysypane śniegiem, skrywa w sobie słoneczny, pachnący cytrynami środek. Składniki: 175 g masła (ogrzanego do temperatury pokojowej), 175 g cukru pudru, 200 g mąki (Dolnośląska Mąka Tortowa) 4 cytryny (ot Czytaj dalej...

Dynia ze śliwką

To ciasto swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza intensywnej w kolorze i smaku dyni. Jest sprężyste, wilgotne i uzależniające… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 2 Czytaj dalej...

Pomarańczowe rondo

Sezon na cytrusy w pełni, pora zatem na przepis ze słoneczną i słodką pomarańczą. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilę, a po niej możemy cieszyć oko i podniebienie!  Składniki: 210 g mąki pszennej, 90 g mąki migdałowej (lub zmielonych na proszek migdałów), 170 g serka ricotta (do Czytaj dalej...

Złociste pączusie

Karnawałowe szaleństwo wkracza do kuchni. Na talerzu lądują eleganckie i pachnące pączusie w kardamonowej posypce. Składniki: 300 ml gęstego jogurtu, 3 jajka, 375 g mąki (Dolnośląska Mąka Luksusowa), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, szczypta soli, 2 łyżki brązowego cu Czytaj dalej...

Orzechowa fanaberia

To eleganckie ciasto nadaje się idealnie na rodzinne uroczystości. Jest sycące, aromatyczne i bardzo orzechowe… Składniki: Ciasto: 175 g miękkiego masła, 140 g cukru (drobnego trzcinowego), 3 jajka, 100 g mąki, 100 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich, 1,5 łyżeczki proszku do pi Czytaj dalej...

Pierniki na i pod choinkę

Ten sprawdzony przepis możesz wykorzystać właśnie w gorącym okresie przed świętami. Pyszne pierniczki to drobny, ale najsłodszy prezent dla znajomych. Świetnie sprawdzą się również jako ozdoba na choinkę. Ciasta starczy na udekorowanie niemałego drzewka. Składniki: 100g miodu akacjowego lub wie Czytaj dalej...

„Pan Przełożony”, piernik

Ten przepis bez zastanowienia wpiszesz do swojej książki kucharskiej – jest błyskawiczny i niewymagający. Najlepiej smakuje z powidłami z własnej spiżarni i polewą czekoladową.   Składniki: 125 g masła, 1 szklanka drobnego brązowego cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki powideł śliwkowych, 3-4 łyżec Czytaj dalej...

Kawowy sernik

Tego przepisu nie sposób zapomnieć. Prostota i elegancja idą w parze ze słodyczą i zdecydowanym aromatem kawy.   Spód sernika: 140 g ciastek pełnoziarnistych, 50 g masła (roztopionego), 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej WOSEBA Velluto. Kawę wymieszaj z rozpuszczonym masłem, następnie dodaj pok Czytaj dalej...

Czekoladowe kulki z chili

Nic tak nie leci w kulki, jak kulki chili! Dobrze smakują solo, ale najlepiej w towarzystwie kawy i przyjaciół. Godnie zastąpią praliny, a nawet lepiej się zaprezentują niż niejedno ciasto. Polecamy! Składniki: 200 g gorzkiej czekolady – najlepiej 70%, łyżka masła, 2 łyżki słodkiej śmietanki, Czytaj dalej...

Ślimaki cynamonowe

Dlaczego ślimaki? Bo wolno przy nich płynie czas:) Zakręcone, apetyczne i hipnotyzujące. Dobrze smakują na drugie śniadanie, do porannej kawki z mleczkiem, do gazety... W sumie – w każdych okolicznościach świetnie sobie radzą. Składniki: 400 g mąki tortowej, 25 g drożdży, 200 ml mleka, 50 g m Czytaj dalej...

Jesień z najsmaczniejszą szarlotką

Przepisy na szarlotkę pojawiają się jesienią jak grzyby po deszczu... Nie każda jednak receptura – w przeciwieństwie do naszej – zostaje sprawdzona przez pokolenia podniebień:) Oto i ona! Składniki: 2,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki mąki krupczatki, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 cukier wan Czytaj dalej...

Rogale Świętomarcińskie

Wyjątkowy przysmak Poznaniaków, który wypieka się... tonami na 11 listopada – Dzień Świętego Marcina. Rogale świętomarcińskie posiadają certyfikat „Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej”. A o ten nie jest tak łatwo... Migdałowe dzieła sztuki, za smakiem których tęskni się cały Czytaj dalej...

Włoski DeSerek

We Włoszech podaje się go do ciasta drożdżowego. Ale można się nim delektować solo, gdyż smakuje wybornie! Puszysty, kawowy – palce lizać! Składniki: 340 g serka mascarpone, 2 jajka (osobno żółtka i białka), 5 łyżeczek drobnego cukru, czubata łyżka kawy mielonej (najlepiej użyć WOSEBA Espress Czytaj dalej...

Ciasteczka francuskie z konfiturą

Gdy słyszysz w słuchawce - „Jesteśmy w pobliżu, wpadniemy za pół godzinki” – ogarnia Cię panika (bo nie ma nic do kawy) wymieszana z radością (bo lubisz gości). Na tę mieszankę uczuć mamy sprawdzony przepis podpowiadający, jak przygotować ekspresowo słodkości! Składniki: gotowe ciasto francuskie Czytaj dalej...

Kostki bananowe z orzechami

Przekąska dodająca energii na cały dzień – idealna do porannej kawy, do plecaka pociechy czy teczki męża. Godnie zastąpi klasyczne słodycze, a przy tym wzmocni układ odpornościowy. Składniki: 3 banany, 4 łyżki miodu, szklanka płatków owsianych, 50 g prażonych płatków migdałów, 50 g prażonych o Czytaj dalej...

Jabłkowe Crumble

Bajecznie dobre, śmiesznie proste w przygotowaniu. Wykorzystuje owoce sezonowe, odzwierciedla smak jesieni, z nutką kwaśnego lata. Pokochają je wszyscy domownicy! Składniki: 700 g jabłek, 2 łyżki kaszki manny, 100 g brązowego cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu. Kruszonka: 140 g mąki pszennej, 50 Czytaj dalej...

Śliwki z kakaową kruszonką

Delikatne, zaskakujące w smaku. Najlepiej delektować się nimi w chłodne niedzielne popołudnie. Znacząco wydłużają chwile relaksu i poprawiają nastrój. Podawane w kokilkach, dobrze smakują z lodami. Są pyszne! Składniki na 4 porcje: 6 dużych śliwek, 2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka cukru z Czytaj dalej...

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka będą świetną przekąską w szkole i w pracy. Świetnie się też sprawdzą na wycieczce. Są przy tym zdrowe i pyyyyyszne! W smaku przypominają pierniczki. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej razowej, 2/5 szklanki drobnego cukru trzcinowego, 80 ml oleju z pestek winogron, 45 ml roz Czytaj dalej...

Mus kawowy

Jak mus to mus! Kawę zastąpić deserem, a deser musem – to będzie pyszne rozwiązanie. Puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. Pobudza jak kawa i odpręża jak słodkie. Żeby go wykonać, trzeba poświęcić odrobinę czasu – ale warto! Składniki (4 porcje): 200 g czekolady deserowej, 25 ml e Czytaj dalej...

Budyń kawowy

Powrót do szkoły dla dzieci i powrót do dzieciństwa dla dorosłych. Budyń może połączyć pokolenia:) Na weekendowy rodzinny odpoczynek mamy „dorosłą” wersję tego deseru. Przekona on do siebie nawet tych, którzy go nie cierpią. Oto gratka dla kawoszy i łasuchów! Składniki dla czterech osób: 2 szkla Czytaj dalej...

Lody z gorącym Espresso – Café Affogato

Włoski przepis na pyszny deser, który idealnie podkreśli nadchodzącą jesień. Zimne lody zatopione w gorącym espresso. Takie połączenie umili każde leniwe popołudnie. Można do nich dodać odrobinę amaretto, a zrobi się wtedy interesująco... My polecamy wariację z prażonymi migdałami i wiórkami kokosow Czytaj dalej...

Mrożona kawa z malinami

Nazwijmy tę propozycję „westchnieniem lata”. Ostatnie kęsy sierpniowych malin połączone z chłodem mrożonej kawy. Tak, już niedługo trzeba będzie się rozgrzewać, nie orzeźwiać... Dlatego lato pożegnamy pysznie, tak by długo wspominać jego smak! Składniki: garść malin (około 15), 100 ml mleka sko Czytaj dalej...

Kawowa bita śmietana, mniam!

Spontaniczne wyjazdy, odwiedziny, brak czasu, wakacje w locie! Dobrze mieć na podorędziu proste przepisy na niebanalne desery, którymi szybko uraczymy siebie i innych:) Poniżej przepis na deser z kawową bitą śmietaną w roli głównej. Składniki: 250 ml śmietanki 30%, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Czytaj dalej...

Koktajl bananowo-kawowy

Idealny na śniadanie. Pobudza i odżywia. Daje dużą porcję radości i witalności! Po takim koktajlu banan na twarzy pojawia się samoistnie:)  Składniki (na dwie porcje): 2 dojrzałe banany, 250 ml schłodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej (np. Woseba Velluto), 100 ml śmietany 18% lub jogurtu natu Czytaj dalej...

Semifreddo – mrożony deser

Semifreddo to po włosku „na pół zimne” – taki deser najbardziej będzie się nadawał „na pół ciepłe” dni:) Nie ma reguły, jak semifreddo ma wyglądać, ani nawet jak ma smakować. Wszystko co schłodzimy, będzie wynikiem ułańskiej fantazji, włoskiego polotu i wolnej amerykanki:) My stworzymy deser „na pół Czytaj dalej...

Mrożony deser kawowy

Krótki skład, dziecinnie proste wykonanie i bajecznie dobry efekt! Takie desery w wakacje lubimy najbardziej – wszakże każda chwila relaksu jest na wagę... kawy :) Składniki: 400 g waniliowego serka homogenizowanego, 3-4 łyżki syropu kawowego*, 2 łyżki drobno pokrojonych daktyli, 2 łyżki praż Czytaj dalej...

Wyjątkowe pierniczki z kawą

Gwiazdki, serduszka, domki i choinki… Czy wyobrażacie sobie święta bez pierników? Raczej nie… Ale postawić na świątecznym stole własnoręcznie zrobione pierniki – to już wyzwanie!;) Proponujemy przepis idealny zarówno dla debiutantów, jak i dla wytrawnych cukierników… Sukces tego wypieku polega na do Czytaj dalej...


P.P.U.H WOSEBA Sp. z o.o., ul. Krotoszyńska 150, 63-430 Odolanów

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube