JESIENNA KAWA

JESIENNA KAWA

Jesień to okres przedświątecznego wyciszenia, spotkań w gronie najbliższych przy filiżance kawy. Dzisiaj mamy dla Was kilka sposobów na to, jak zrobić pyszny kawowy napar, który stanie się nieodłącznym towarzyszem jesiennych wieczorów.

Jak go przygotować? Mamy na to trzy sposoby: kawa z aromatycznymi przyprawami, kawa z dodatkiem alkoholu oraz kawa z dodatkiem czekolady. Wszystkie trzy napoje pozwolą nam cieszyć się wyśmienitym smakiem oraz wyjątkowymi właściwościami każdego z połączeń.

Kawa z przyprawami. Dodając do kawy cynamonu, kardamonu, imbiru lub chili, uzyskamy niezwykle aromatyczny smak. Już po pierwszym łyku poczujemy przypływ energii, a aromat otuli nas swoim orientalnym charakterem. Takie połączenie kawy z przyprawami wzmocni naszą odporność i ogrzeje. A to nasza propozycja na jesienną kawę z imbirem.

Kawy z alkoholem. To bardzo popularne połączenie, w Polsce szczególnie lubiana jest Irish coffee, ale do kawy możemy dodać wiele innych trunków: od sherry, brandy, aż do nietuzinkowej mieszanki znanej jako kawa po rosyjsku (czarny napar z wódką). Ten niecodzienny miks idealnie sprawdzi się na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi.

Kawa z dodatkiem czekolady – czy może być coś lepszego? To niezwykła mieszanka smaków, ma ona właściwości wzmacniające, poprawia krążenie i zwiększa odporność. Mokka, bo tak nazywamy to połączenie, jest też świetnym sposobem na poprawę humoru. Sprawdź przepis!

Jesień to niewątpliwie okres, w którym uwielbiamy eksperymentować z zapachami i smakami, szczególnie odpowiadają nam aromatyczne i rozgrzewające napoje, które poprawiają nastrój. Jakie są wasze ulubione jesienne smaki? Jesteśmy bardzo ciekawi!

Sprawdź także inne przepisy tutaj.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube