Jak zostać baristą?

Jak zostać baristą?

Polacy kupują kawę coraz bardziej świadomie. Interesują się jej pochodzeniem, gatunkiem, metodami parzenia… Z roku na rok rośnie grono profesjonalistów w tej dziedzinie. Dziś dowiemy się, jak można zostać zawodowym baristą.

Moda na metody alternatywne w Polsce cały czas przybiera na sile, coraz więcej lokali wprowadza do menu kawę z chemeksu czy syfonu. Z coraz większą świadomością wybieramy smak kawy, pasujący do indywidualnych preferencji. Jednocześnie z coraz lepiej wyedukowanymi pracownikami gastronomii przychodzi nam rozmawiać. Coraz częściej w kawiarni zatrudniani są prawdziwi bariści, którzy wiedzę o kawie poznają latami i są nam w stanie wiele zaoferować, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i sam sposób parzenia.

Aby zostać baristą, potrzeba setek godzin nauki przy ekspresie. To zawód, który łączy w sobie umiejętności kipera, barmana, sommeliera, kucharza, artysty – a jak się go nauczyć? Dróg jest kilka.

Po pierwsze – można po prostu zacząć pracować w kawiarni. W Polsce miejsc, w których da się poznać naprawdę świetnych fachowców w tej dziedzinie, jest wiele. Jeśli macie możliwości wyjazdu – za granicą takich miejsc jeszcze  więcej. Tam, pod okiem doświadczonego baristy, będziecie mogli krok po kroku poznawać nowe metody i techniki tego zawodu. W tym wariancie ważne jest zdobywanie dodatkowej wiedzy we własnym zakresie, np. na temat obsługi klienta. W profesji baristy liczy się nie tylko kawa, ale i sposób przekazywania informacji, umiejętności sprzedażowe oraz interpersonalne.

Jeśli chcecie tę drogę przyspieszyć, można pójść na kurs baristyczny. W Polsce najwięcej szkoleń tego typu znajdziecie w Warszawie. Takie kursy są organizowane często i już po kilkunastu godzinach będziecie mieli podstawową wiedzę na temat kawy.  Co potem – to kwestia indywidualnej praktyki.

Są też bariści, którzy ani nie pracowali z osobami z branży, ani nie byli na kursach. Poznają tę profesję poprzez czytanie książek, artykułów oraz wielogodzinne próby we własnym domu. Potrzeba do tego trochę sprzętu i wiele samozaparcia, ale dla chcącego nic trudnego.

Jest też opcja dla szalonych, bo i takich nie brakuje – założenie własnej kawiarni i nauka zawodu za pośrednictwem imprez branżowych, targów, warsztatów prowadzonych przez marki. Niejeden właściciel dopiero mając kawiarnię, zastanawia się, jaką kawę będzie podawał. Na szczęście świadomość właścicieli takich miejsc jest coraz lepsza. Częściej możemy napić się pysznej, świeżej kawy, którą podadzą nam ludzie naprawdę znający się na rzeczy.

Jeśli macie ochotę nauczyć się baristycznych trików, zajrzyjcie na nasz kanał na Youtube. Znajdziecie tam wiele filmików, w których wyjaśniamy, co w kawie piszczy!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube