Jabłecznik

Jabłecznik

Jabłecznik to ciasto, które często gości na stołach w naszych polskich domach. Prosty, puszysty i wypieczony. Taki jabłecznik lubimy najbardziej! Na podwieczorek do kawy – doskonały!

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 200 g drobnego cukru do wypieków,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 5 jajek,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Farsz:

  • ok. 1 kg kwaśnych jabłek,
  • łyżka masła,
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • sok z 1 cytryny.

 

Wykonanie

Przygotuj farsz. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło, wrzuć jabłka, cukier i cynamon. Smaż przez ok. kwadrans, do momentu, aż zaczną się rozpadać. Na koniec dodaj sok z cytryny i odstaw farsz do wystudzenia.

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Miękkie masło ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj skórkę z cytryny i stopniowo wrzucaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.

Do przygotowanej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj na niskich obrotach miksera, jedynie do połączenia składników. Na koniec dodaj ubite białka i wymieszaj wszystko szpatułką.

Kwadratową formę o boku 26 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Połowę masy wylej do formy, posmaruj przygotowaną wcześniej jabłkowym dżemem, wylej pozostałą masą.

Wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika i piecz przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu z pieca zostaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube