Ach ta woda…

Większość z nas dzień zaczyna kawą. Niektórzy wypijają ją w domu, inni wolą w drodze do pracy, a jeszcze inni Czytaj dalej...

Maślane ciastka

Poznajcie nasze maleńkie cudeńka!  Maślane ciastka z puszystym kremem wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie koniecznie ten prosty i smakowity Czytaj dalej...

Słownik kawosza – podekstrakcja

Czas parzenia espresso powinien wynosić około 25 sekund. Jeśli espresso parzone jest zbyt krótko (co może być spowodowane zbyt grubo zmieloną kawą) zbyt niskim ciśnieniem...

Czytaj dalej...

Co do kawy?

Podczas biznesowego spotkania do kawy najlepiej podawać małe korzenne herbatniki lub gorzkie czekoladki. Tego typu przekąski wyglądają najlepiej na spodeczku. Nie będą przy tym sprawiały...

Czytaj dalej...

Ristretto – co to takiego?

To kawa parzona około 15 sekund, przygotowywana z 15 ml wody (mniejsza od espresso). Dzięki takiemu sposobowi parzenia jest jeszcze bardziej wyrazista w smaku. Warto...

Czytaj dalej...

Rozmawiają dwaj koledzy:
– Masz już jakiś plan na poniedziałek, co będziesz robił?
– Będę czekał na piątek.

Jaki wyrok dostanie mechanik?
W zawieszeniu.

Syn rolnika poszedł do wojska. Po jakimś czasie napisał do ojca list:
„Tato, tu jest wspaniale! Można się wylegiwać do 6:00 rano.”

Kawa wir mleka
Ołówek