Kawa na nartach

Zima to czas na białe szaleństwo. Z przyjemnością odwiedzamy Szwajcarię, Włochy czy Austrię… Ciekawostką jest to, że mieszkańcy zimnych rejonów Czytaj dalej...

Nalewka cytrynowa z kawą

Dla amatorów domowych trunków mamy świetny przepis. Złocista nalewka z kawą będzie prawdziwym skarbem w Waszych spiżarniach. Wystarczy kilka składników Czytaj dalej...

Słownik kawosza

Zbyt długie parzenie espresso nazywamy nadekstrakcją. Proces ten spowodowany jest zazwyczaj zbyt drobnym zmieleniem ziaren, zbyt wysokim ciśnieniem lub nieodpowiednią temperaturą wody. Każdy z tych...

Czytaj dalej...

Śpieszno?

Należysz do osób, którym zależy na jak najszybszym i jak najbardziej efektywnym załatwianiu spraw? Idealnym rozwiązaniem będzie automatyczny ekspres do kawy. Wystarczy jedno wciśnięcie przycisku...

Czytaj dalej...

Popcorning – co to?

Popcorning to zjawisko, które zauważymy podczas mielenia kawy w młynku. Gdy jest za mało kawy w pojemniku, ziarna podskakują, skutkiem tego może być nierównomierne zmielenie.

Czytaj dalej...

Na egzaminie.
Po kilku zadanych pytaniach profesor mówi do studenta:
– Leje pan wodę.
– Panie profesorze, cóż zrobić, skoro temat jak rzeka.

Kto wymyślił triathlon?
Ktoś, kto miał daleko na basen, w jedną stronę jechał rowerem, potem pękła dętka i wracał pieszo…

Spotykają się dwie żmije.
Jedna pyta się drugiej:
– Czy my jesteśmy jadowite?
– A czemu pytasz? – mówi druga.
– Bo ugryzłam się w język.

Kawa wir mleka
Ołówek