Turul i kawa

Węgry przyciągają turystów bałkańską egzotyką i atmosferą miast przypominających świetność dawnego imperium Austro-Węgier. Jednym z największych narodowych skarbów jest tamtejsza Czytaj dalej...

Maliny w kakao

Maliny smakują najlepiej zrywane prosto z krzaka. Pierwsze większe zbiory zabieramy do kuchni, gdzie przygotujemy wilgotne, kakaowe ciasto przekładane lekkim Czytaj dalej...

Turul

Jednym z najważniejszych symboli nad Dunajem jest mityczny ptak – Turul. Według popularnych ludowych wierzeń miał on przyprowadzić Madziarów na Półwysep Bałkański. Turul jest świętym...

Czytaj dalej...

Bratnie narody

"Polak, Węgier, dwa bratanki" – to znane powiedzenie z czasów króla Stefana Batorego. Pierwotny, pełny tekst przysłowia brzmiał: „Węgier, Polak dwa bratanki i do konia,...

Czytaj dalej...

Kawa po turecku

Przygotowanie kawy po turecku wymaga czasu. Najpierw do tygielka należy wsypać drobno zmieloną kawę, dodać odrobinę cukru, a następnie wlać zimną wodę i postawić naczynie...

Czytaj dalej...

Leci Amerykanin rosyjskimi liniami lotniczymi. Podchodzi do niego stewardesa i pyta:
– Życzy Pan sobie obiad?
– A jaki jest wybór?
– Tak lub nie.

Spotykają się dwaj koledzy. Pierwszy z nich mówi:
– Świetnie wyglądasz, jesteś na urlopie?
– Ja nie, ale mój szef!

Kelner, co polecacie do jedzenia?
– Polecam pieczeń huzarską!
– Nie. Ja nie jestem huzar, żebym jadł pieczeń huzarską!
– W takim razie polecam pieczeń baranią!
– Świetnie, poproszę!

 

Kawa wir mleka
Ołówek