Z kawą nad wodą

W czerwcu wzrasta temperatura i wszyscy coraz bardziej zanurzamy się w wakacyjnym klimacie. Ochłody oraz orzeźwienia szukać będziemy zapewne nad Czytaj dalej...

Tiramisu

Włoski deser tiramisu to klasyka ciast z kawą. Nawilżony kawą biszkopt oraz lekki krem zapewnią przyjemne orzeźwienie w gorące, czerwcowe Czytaj dalej...

Woda a smak

O smaku kawy decyduje m.in. jakość ziaren, metoda przygotowania i czas parzenia. Jednym z ważnych czynników wpływających na jej smak jest również jakość wody. Najlepiej,...

Czytaj dalej...

Odpowiednie pH

Woda używana do parzenia kawy nie powinna być zbyt twarda ani za miękka. Idealne ph wody do przygotowywania naparu wynosi 6,5-7,5.

Czytaj dalej...

Metody przelewowe

Dripper pozwala przygotować napar przy użyciu metody zwanej przelewową. Parzenie polega tutaj na powolnym przesączaniu się wody przez zmielone ziarna kawy umieszczone w filtrze. Inne...

Czytaj dalej...

Rozmowa kolegów:
– Podobno podczas przemówienia wygwizdano Cię i obrzucono jajkami?
– Niestety.
– Ale słyszałem, że były też oklaski?
– Tak, przy trafieniach.

– Moja droga, powiedz, ile kosztowało Cię to futro?
– Dość dużo, bo aż trzy ataki histerii!

 

Przesłuchanie świadka. Sędzia pyta:
– Jakie jest Pana zajęcie?
– Detaliczny handel drzewem.
– ???
– Po prostu sprzedaję zapałki.

 

Kawa wir mleka
Ołówek