Kawa w testach

Jaki może być wymarzony zawód dla prawdziwego kawosza? Oczywiście praca profesjonalnego kipera kawy! Na czym polega proces testowania i oceniania Czytaj dalej...

Kawowy mazurek

Zbliża się okres świąteczny, dlatego warto pomyśleć o przepisach na tradycyjne, wielkanocne wypieki. Nasz mazurek będzie oczywiście z kawową nutą Czytaj dalej...

Kiperska łyżka

Profesjonalni kiperzy nie próbują kawy wprost z porcelanowej filiżanki. Służy im do tego duża łyżka, przypominająca nieco stołową. Ze względu na higienę oraz wygodę każdy...

Czytaj dalej...

Studio prób

Warunki panujące w pomieszczeniu kiperskim mają ogromny wpływ na odbiór i ocenę kawy. Pomieszczenie powinno być naturalnie oświetlone, temperatura w okolicach 20-25°C, a wilgotność powietrza...

Czytaj dalej...

Kiperskie mistrzostwa

Co roku odbywają się mistrzostwa świata dla profesjonalnych kiperów - The World Cup Tasters Championships. Każdy kraj wystawia swojego reprezentanta, który przystępuje do wieloetapowych i...

Czytaj dalej...

Mąż do żony:
– Zobacz kochanie – wiosna przyszła. Taka piękna pogoda, a ty zajmujesz się myciem podłóg. Wyszłabyś lepiej na dwór i umyła samochód.

Dlaczego Alfred Nobel jest uważany za pierwszego wynalazcę dynamitu?
– Tylko dlatego, że poprzednich odkrywców nie udało się zidentyfikować.

Tylko Chuck Noris spróbował każdej kawy na świecie.

Kawa wir mleka
Ołówek