Kawa molekularna

Czy może być coś lepszego, niż filiżanka małej czarnej? Czy warto udoskonalać coś, co przez wielu uważane jest za doskonałe? Czytaj dalej...

Kawowa niespodzianka

Bita śmietana to znakomity dodatek do wielu deserów, kremów oraz kawy. Zdradzamy fantastyczny trik, dzięki któremu samodzielnie przygotujesz śmietankę o Czytaj dalej...

Wymrożone ziarna

Odmianą kawy rozpuszczalnej jest kawa liofilizowana. Swoją nazwę zawdzięcza wykorzystywanemu podczas produkcji procesowi liofilizacji, który polega na odparowywaniu wody z kawy za pomocą wymrażania. Zaparzony...

Czytaj dalej...

Rozpuszczalna od XIX wieku

Chociaż kawa rozpuszczalna swoją masową popularność zyskała w okresie II wojny światowej, to jej historia sięga aż XIX wieku. Jak podają encyklopedie, to Alphonse Allais...

Czytaj dalej...

Ciepłe mleko i kawa

Jeśli w chłodny poranek chcemy dłużej cieszyć się ciepłą kawą, od razu po zaparzeniu wlejmy do niej mleko. Dlaczego? Chociaż dodanie (najczęściej chłodnego) płynu obniża...

Czytaj dalej...

Zniecierpliwiony Mietek siedzi nas rzeką. Co chwilę przekłada wędzisko z ręki do ręki. Wreszcie wzdycha i mówi:
– Ach, gdyby wędkarstwo nie uspokajało nerwów, już bym to rzucił!

Przychodzi baba do szpitala i mówi:
– Jak tam mój Mietek po operacji? Cały i zdrowy?
Lekarz na to:
– A to nie była sekcja zwłok?

Dlaczego owca beczy, jakby się śmiała? – Bo komentuje swojego męża – barana.

Kawa wir mleka
Ołówek