Ciśnienie na kawę

Jedni piją kawę szybko, hektolitrami, inni lubią delektować się każdą filiżanką. Jakość kawy w filiżance zależy w dużej mierze od Czytaj dalej...

Jesień z najsmaczniejszą szarlotką

Przepisy na szarlotkę pojawiają się jesienią jak grzyby po deszczu... Nie każda jednak receptura – w przeciwieństwie do naszej – Czytaj dalej...

Espresso + woda

Kieliszek wody, który jest podawany z espresso, można wypić przed kawą, by oczyścić kubki smakowe lub po kawie, by wypłukać usta.

Czytaj dalej...

Kawa do ekspresu

Do ekspresów ciśnieniowych najlepiej nadaje się kawa drobno mielona. Para wodna szybko i dokładnie wtedy otacza kawowe drobinki i wyciąga z nich pełnię aromatu. Natomiast...

Czytaj dalej...

Gorąca kawa

Optymalna temperatura zaparzania kawy w ekspresach ciśnieniowych to 88-92°C.

Czytaj dalej...

Roztargniony profesor przychodzi do szewca.

– Proszę zdjąć buty – mówi szewc.
– Rzeczywiście, nie chciałbym nabłocić…

Kiedy dzieci idą spać, sprawdzają, czy pod łóżkiem nie ma potwora. Kiedy potwór idzie spać, sprawdza, czy pod łóżkiem nie ma Chucka Norrisa.

Żona informatyka mówi do męża:

– Kochanie zamknij okno.
– Jasne alt+f4.

Kawa wir mleka
Ołówek