Przymiarki do Kawiarki

Makinetka, kupres, moka, kafetera - to wszystko określenia kawiarki, z którymi można się spotkać. Jest ona popularna na całym świecie. Czytaj dalej...

Rogale Świętomarcińskie

Wyjątkowy przysmak Poznaniaków, który wypieka się... tonami na 11 listopada – Dzień Świętego Marcina. Rogale świętomarcińskie posiadają certyfikat „Produktu o Czytaj dalej...

Kawiarka czy Baristka?

Jak nazwano kobietę, która zawodowo parzy kawę? To kawiarka (nazwa taka sama jak dla naczynia do przygotowania naparu). Dziś popularniejszym określeniem tej profesji jest „baristka”:)

Czytaj dalej...

W XIX wieku…

W XIX wieku parzenie kawy było funkcją służby domowej. Wtedy kawiarka podawała kawę zamożnemu ziemiaństwu na śniadanie i podwieczorek.

Czytaj dalej...

Trzy razy po turecku

W Turcji kawę parzy się kilkakrotnie (najczęściej trzykrotnie), do „podniesienia pianki”. Służy to zwiększeniu intensywności smaku i mocy naparu.

Czytaj dalej...

Przepis na szybki i smaczny obiad? Obiad u rodziny:)

Z kobietą jest jak z jesienią. Nigdy nie wiadomo, kiedy dostaniesz z liścia.

Dlaczego łyżka ma dużo wspólnego z jesienią?
Ponieważ JE SIE NIĄ

Kawa wir mleka
Ołówek