Gruzińskie tradycje

Gruzińskie tradycje

Gruzja zaskakuje bogatą tradycją kulinarną i kulturalnym dziedzictwem. Obok powszechnej na Kaukazie kawy z dżezwy, czarny napar podaje się w zaskakujących kombinacjach…

Turkish coffee pot, isolated on white background

Typowo gruzińską tradycją jest tzw. kawa po batumsku, która z pozoru nie różni niczym się od przygotowywanej w sąsiednich krajach na Kaukazie. Jej wyjątkowość polega nie na wyglądzie czy metodzie parzenia, ale na sposobie przygotowywania naparu. Przed zmieleniem i parzeniem w dżezwie ziarna kawy praży się na patelni z paroma ząbkami czosnku. Wstępna obróbka ma na celu wydobyć z kawy wszystkie aromaty (nawet z niskich gatunkowo ziaren). Smak przygotowanej w ten sposób kawy jest intensywny, ale pozbawiony (na szczęście!) czosnkowego zapachu. Kolejną spotykaną na terenach Gruzji tradycją jest tzw. kawa po królewsku. Specyfika tej pochodzącej z rejonu Achalciche receptury polega na dodaniu do kawy ubitych z cukrem żółtek. Kawa po królewsku wcale nie dziwi – o Gruzinach mówi się przecież, że co drugi, to książę 😉

filizanka23_4

Gruzińska kuchnia jest niezwykle bogata i różnorodna, a wynika to z położenia kraju na szlakach łączących wschód i zachód. Co ciekawe, w zależności od przyjmowanych kryteriów, Gruzja znajduje się raz w Europie, raz w Azji. Najczęściej jednak bywa postrzegana jako niewielki kraj wciśnięty między Rosję a Turcję. Ziemie Kaukazu zamieszkuje naród dumny ze swojej tradycji, a kulinarne dziedzictwo jest szczególnie ważnym elementem narodowej tożsamości. Gruzja to przecież ojczyzna wina (z tych rejonów pochodzą najstarsze sposoby jego wytwarzania). W tym miejscu trzeba wspomnieć o specyficznej, słodkiej gruzińskiej przekąsce, która nosi wdzięczną nazwę Churchele. Są to nawleczone na nitkę orzechy, oblane karmelem, który powstaje z zagęszczonego mąką soku z winogron. Churchele przypomina strąk fasoli w kolorze toffi i idealnie pasuje do czarnej kawy. Być może taką słodką przekąskę przygotowywali przed wiekami mieszkańcy starożytnych, ukrytych w skale gruzińskich miast Uplisciche lub Wardzia…?

Tasty oriental sweets (churchkhela), isolated on white

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube