Galette z gruszką i aronią

Galette z gruszką i aronią

Słodkie gruszki i cierpkie aronie to kombinacja, która gwarantuje bogactwo smaku i aromatów. Do tej wyjątkowej tarty polecamy lekką czarną kawę o delikatnie kwaskowym posmaku.

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej,
125 g zimnego masła,
jajko,
szczypta soli,
łyżka cukru,
2 łyżki wody,
dodatkowo: rozkłócone jajko do posmarowania.

Farsz:

3-4 duże gruszki,
ok. 150 g aronii (lub borówek),
2 łyżki tartej bułki (lub kaszy manny).
2 łyżki trzcinowego cukru,
dodatkowo: cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:

Na stolnicy wymieszaj przesianą mąkę, sól i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło, jajko oraz wodę. Wszystkie składniki siekaj dużym nożem, aż do ich połączenia. Powstały “mokry piasek” zagnieć w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę.

W tym czasie wyłóż papierem do pieczenia płaską blaszkę. Owoce pokrój na cienkie plasterki. Schłodzone ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj okrąg o grubości ok. 4-5 milimetrów. Tak przygotowane ciasto umieść na blaszce, posyp tartą bułką w miejscu, w którym będziesz układać owoce, zostawiając ok. 3 cm marginesu. Następnie porozkładaj plasterki gruszek i aronię oraz posyp cukrem trzcinowym. Na koniec zawiń brzeg ciasta do środka, zlepiając jego fragmenty, aby podczas pieczenia się nie otworzyło. Tak przygotowane ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 180˚C. Po wyciągnięciu z pieca odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem. Do tej wersji tarty doskonale pasuje lekka kawa z drippera lub chemexa.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube