Ekspresowe gruszki

Ekspresowe gruszki

Pieczone gruszki na aromatycznym kremie to deser na specjalne okazje. Owoce lepiej jest upiec nieco wcześniej, a później jedynie przygotować masę i nakładać talerzyki. Na pewno skradnie Wasze serca – pasuje idealnie do czarnej kawy z ekspresu.

gruszki3

Pieczone gruszki

  • 4 gruszki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki masła.

Krem

  • 250 ml śmietanki 30-36%,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • 200g serka mascarpone,
  • ⅓ szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki espresso, zimnego.

Do podania: kakao, zrumienione płatki migdałów.

gruszki4

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180°C. Gruszki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Połóż owoce na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia skórką do dołu. Skrop sokiem z cytryny, obsyp cukrem, a w wydrążone otwory włóż masło. Blaszkę polej dwiema łyżkami wody i wstaw do piekarnika na 30 minut. Później odwróć gruszki i piecz jeszcze 10-15 minut lub do czasu, gdy widelec lekko wejdzie w gruszkę. Upieczone owoce zostaw do całkowitego wystudzenia.

Do schłodzonej miski wlej śmietankę, wrzuć cukier, kardamon i ubij na sztywną pianę. Dodaj serek mascarpone i espresso. Ubijaj krótko wszystko na średnich obrotach, aż do połączenia składników. Następnie zwiększ obroty miksera i miksuj do chwili uzyskania puszystego kremu.

Na talerzykach ułóż krem, umieść gruszki i wykończ deser, obsypując kakao i zrumienionymi płatkami migdałów.

gruszki2

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube