EKSPRES CIŚNIENIOWY

EKSPRES CIŚNIENIOWY

Ekspres ciśnieniowy jest marzeniem wielu wytrawnych kawoszy. To nie tylko gwarancja pysznej kawy, ale też możliwość regulacji jej mocy. Dzięki funkcji spieniania mleka możemy tworzyć niezwykłe kompozycje smakowe, ale i pięknie wyglądające kawy: trzywarstwowe latte, cappuccino z pyszną pianką lub maleńkie espresso macchiato.

To właśnie bogactwo smaku, szybkość przygotowania napru oraz wielość możliwości powodują, że tak go uwielbiamy.

Coffee collection isolated on white

Ekspres ciśnieniowy ma dodatkowo kilka innych atutów, proces parzenia kawy jest ściśle kontrolowany, co spawia, że z ziaren kawy wydobywane są tylko najbardziej pożądane substancje, takie jak białka, cukry i tłuszcze, a unika się wydobycia tych niepożądanych: goryczki oraz substancji drażniących. Dodatkowo to właśnie wysokie ciśnienie wykorzystywane podczas parzenia kawy w ekspresie powoduje, że napój jest zdrowszy i łatwiej nam go przyswoić.

espresso coffee machine

A jak dbać o takie urządzenie?

Ważne jest, aby regularnie czyścić ekspres. Wszystkie rodzaje ekspresów trzeba czyścić, nawet te automatyczne. Sprawdźmy dokładnie w instrukcji lub zapytajmy sprzedawcę, jak robić to najlepiej dla danego modelu.

Wiecie, że pierwsze ekspresy do kawy konstruowano już w 1906 roku? Oczywiście przez Włochów i we Włoszech – ciężko sobie wyobrazić, co byśmy bez nich zrobili… 🙂

31_3glowne1g

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube