Dzień z życia baristy

Dzień z życia baristy

Dobry barista o kawie wie wszystko, a czy ty wiesz, na czym polega jego praca? Przeczytaj, jak wygląda zwykły dzień osoby, która naprawdę kocha kawę i swoją pracę!

W zależności od tego, czy jest się baristą w kawiarni, hotelu czy też szkoleniowcem, dzień wygląda inaczej. Większość przedstawicieli tego zawodu pracuje jednak w lokalach gastronomicznych, dlatego dzisiaj pokażemy Wam, jak wygląda przykładowy dzień takiego specjalisty od kawy.

Barista pracę zaczyna od przygotowania stanowiska, włączenia ekspresu, sprawdzenia, czy ma odpowiednią ilość mleka pod ręką, czy nie zabraknie mu krowiego, sojowego, owsianego… Tak, tak, klienci coraz częściej wybierają właśnie alternatywy, dlatego na wszystko trzeba być przygotowanym. Następnie, gdy ekspres jest już gotowy, wypija pierwsze espresso, aby upewnić się, że wszystko gra  – że woda odpowiednia, aromat wyśmienity, kawa po prostu pyszna. We krwi zaczyna krążyć kofeina i od razu dzień staje się lepszy, powieki mniej ospałe. Barista gotowy na stanowisku czeka na pierwszych klientów.

 

Już od samego otwarcia błagalne oczy kierowane są właśnie w jego kierunku, bo co tam jajecznica, co tam kanapki, najważniejsza jest kawa! To właśnie on wiedzie prym przy porannych zamówieniach. Od rana na pełnych obrotach doradza co bardziej zainteresowanym. Zdecydowanym podaje ich ukochane cappuccino. Z każdą godziną fantazja przy tworzeniu latte art jest większa, poranne mechaniczne serduszka i liście zamieniają się w wyrafinowane kształty, dlatego co szczęśliwsi znajdą na swojej kawie misie, łabędzie, a nawet koty. Barista pamięta też o stałych klientach, którzy mogą liczyć na dodatkową czekoladkę na spodeczku.
Ważny element dnia to dbanie o czystość stanowiska pracy. Kawa mielona jest zazwyczaj wszędzie, wchodzi we wszystkie zagłębienia i ciężko nad nią zapanować, dlatego dobry barista wie, że ważne jest, aby stale przecierać to, co się rozsypie, dbać o czystość dyszy do mleka oraz panować nad urządzeniami. Z pozoru proste czynności są bardzo czasochłonne, a małe zaniedbania mogą w konsekwencji sprawić kłopot i opóźnienia w przygotowaniu kolejnych zamówień. Stąd osoba na tym stanowisku powinna być skrupulatna i opanowana.

Im bliżej wieczoru, tym częściej ktoś siada przy barze, chce porozmawiać. Osoba, która przyrządza kawę, staje się trochę przyjacielem, trochę psychologiem, trochę komikiem. W tej pracy bardzo ważny jest dobry kontakt z ludźmi – osoby, którym rozmowa sprawia trudność, raczej się tutaj nie sprawdzą.

Jak barista kończy swój dzień? Porządnie czyści ekspres, myje wszystkie urządzenia, jakich danego dnia używał, sprawdza zapasy, czyści blaty. Kiedy zaczyna się weekend, idzie na imprezę, na której nie może odmówić sobie pysznego drinka, oczywiście na bazie kawy! Specjalnie dla Was bariści przygotowali przepisy na bazie kawy, dlatego jeśli na koniec dnia macie ochotę na pyszny i odprężający kawowy napój, zajrzyjcie tutaj.

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube