Dyniowe latte

Dyniowe latte

Jesienią i zimą do kawy dodajemy przede wszystkim korzenne przyprawy: cynamon, imbir i kardamon. Dynia pasuje tutaj jak ulał, dlatego koniecznie spróbujcie przepisu na dyniową café latte.

Składniki

 

  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki dyniowego purée,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta imbiru,
  • łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • 30 ml intensywnego naparu z kawy lub porcja espresso np. Woseba Crema Gold,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie

Przygotuj napar z kawiarki lub espresso. Do rondelka wlej mleko, dodaj dyniowe puree i przyprawy wraz z syropem klonowym. Podgrzej i ubij na piankę ręcznym spieniaczem. Następnie przelej mleko wraz z pianką do kubka i ostrożnie wlej po ściance kawę. Udekoruj szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. A teraz weź kawą oraz książkę do ręki – 5 minut tylko dla Ciebie!

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube