Dyniowe babeczki z bakaliami

Dyniowe babeczki z bakaliami

Uwielbiamy te wykwintne i aromatyczne babeczki z dynią! Pełno w nich słodkich i mięsistych bakalii, które nieodłącznie kojarzą nam się z jesiennymi wypiekami.

Składniki

  • 200 g startej na tarce dyni (drobne oczka),
  • 200 g brązowego cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich,
  • 90 ml oleju rzepakowego,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • garść rodzynek,
  • 5 drobno posiekanych suszonych moreli,
  • 5 drobno posiekanych daktyli,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Wykonanie

Dynię wymieszaj z olejem i jajkami. Pozostałe składniki wsyp do miski, wymieszaj. Następnie połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do papilotek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Smacznego!

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube