To ciasto swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza intensywnej w kolorze i smaku dyni. Jest sprężyste, wilgotne i uzależniające…
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
2 jajka,
1/2 szklanki dyniowego purée,
1/2 szklanki oliwy,
garść pokrojonych w kostkę suszonych śliwek,
pestki dyni do posypania.
Na dyniowe purée:
250 g dyni, zważonej ze skórką,
2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Przygotuj dyniowe purée. Dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości około centymetra. Do rondelka wrzuć masło, dodaj dynię, duś na małym ogniu do czasu, aż zmięknie. Następnie zmiksuj całość przy użyciu ręcznego blendera.
Piekarnik nagrzej do 180ºC. Suche składniki (cukier, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, sodę) wymieszaj w misce. Osobno, w dużej misce, za pomocą miksera połącz purée, oliwę oraz jajka, potem dosyp przygotowane suche składniki i ubij wszystko na puszystą masę. Na koniec wrzuć śliwki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm. Wierzch posyp pestkami dyni. Trzymaj w piekarniku około 40 min. lub do suchego patyczka.