Dynia z pistacjami

Dynia z pistacjami

Orzechowe ciasto z pistacjami i dynią to propozycja na wyjątkowe okazje. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i na pewno przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom dyni. Wypróbujcie koniecznie w najbliższy weekend!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 200 g drobno startej dyni,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 80 g dyniowego purée,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku),
  • garść posiekanych pistacji.

Wykonanie:

Jajka ubij z cukrem trzcinowym na puszystą i gładką masę. Mieszając ciasto na wysokich obrotach, dolewaj ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
Dodaj startą dynię, dyniowe purée, orzechy i delikatnie połącz składniki. Do osobnej miski przesiej mąkę, wsyp cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszaj. Przełóż do miski z dynią i delikatnie połącz wszystkie składniki.
Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę lub do suchego patyczka w 160°C. Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwa blaty. Ubij śmietankę z cukrem pudrem na puszystą pianę, dodaj serek mascarpone, połowę posiekanych pistacji i wymieszaj krótko na najniższych obrotach miksera. Na koniec przełóż placek połową kremu, a resztę rozsmaruj na wierzchu. Udekoruj pozostałym pistacjami. Wytrawne, wykwintne, wyborne i idealnie pasuje do kawy Woseba Arabica!

 

Kawa wir mleka
Ołówek
KZM @ Google+
Woseba
YouTube